Årsag til brand endnu ikke fundet i Ilulissat

Branden var så voldsom, at brandfolkene måtte flygte, da der var eksplosionsfare. Bilværksted og smedeværksted udbrændte totalt i Ilulissat.
Skrevet af Oline I. Olsen
26. april 2011 14:56

- Det var en stor brand med enorm eksplosionsfare, sådan betegner beredskabschefen Johan Høeg Hansen branden i VVS-værksted i Ilulissat 1. påskedag.

Politiet har endnu ingen kvalificeret bud på årsagen til branden, men er stadig i gang med at efterforske i sagen.  

- Det er forfærdeligt og chokerende, siger en af medejerne af værkstedet, Kurt Danielsen og fortsætter:

- Bilværkstedet og smedeværkstedet er totalt udbrændt, der er intet tilbage.

Medarbejderne var på påskeferie den dag og værkstedet var tomt.

På stedet står i dag et sort husskelet og et sodbesudlet rod. Beredskabschefen Johan Høeg Hansen siger, at det var en storbrand, som udviklede sig hurtigt.

- Branden udviklede sig ufattelig hurtigt på grund af de røggasser der udviklede sig forbindelse med branden. Det medførte, at der er i værkstedets to bygninger skete det, der hedder en overtænding, hvilke også medført eksplosionsfare for de trykflasker der var til stede.

Der var ni trykflasker med blandt andet ilt og acetylen på værkstedet. Tre af flaskerne var under branden i fare for at eksplodere, så brandfolkene måtte forlade området og stoppe deres brandslukning af stedet.

- Da vi så, at der var eksplosionsfare af de trykflasker, der trak vi simpelthen ud af området for vores egen sikkerheds skyld. Og i samarbejde med politiet fik vi afspærret i en radius af 100 meter, for at fjerne muligheden for skade af civile i området.

Det tog ni timer at slukke branden på værkstedet. Under brandslukningsarbejdet fik en af brandmændene røgforgiftning og kom under en kort observation i sygehuset, hun kom dog tilbage på arbejdet.

De 27 brandfolk fik også hjælp fra Mittarfeqarfiit’s (Luftfartsvæsenets) brandfolk til at nedkøle trykflaskerne.

- De har en stor vandkanon som kan give en lang kastelængde og vi iværksatte en køling af trykflaskerne fra lang afstand i samarbejde med dem, siger beredskabschef Johan Høeg Hansen.

Politiet i Ilulissat er i samarbejde med brandvæsenet stadig i gang med at efterforske årsagen til branden og har endnu ingen forklaring til, hvordan branden opstod.

- Vi har endnu ingen kvalificeret bud på, hvad årsagen er til branden, siger vicepolitimester Morten Nielsen.

Efter storbranden i erhvervsområdet er Ilulissat brandvæsen er i gang med at undersøge om deres udstyr er tidssvarende.