To år med underskud på samtrafikken

Telestyrelsens afgørelse på prisen på samtrafik var også et brud på telemonopolet i Grønland. TELE-POST, der i årevis har siddet tungt på markedet, skal nu dele deres infrastruktur med andre udbydere på markedet. Det betyder at TELE-POSTs overskud i årene fremover vil blive mindre.
Skrevet af Peter Troelsen
18. september 2012 12:04

Den pris, Telestyrelsen fastsatte, skal gælde frem til og med 2015, og det ser ud til at være en dårlig forretning for TELE-POST i årene frem til 2015. I hvert fald er TELE-POSTs direktør Steen Montgomery-Andersen langt fra en tilfreds mand.

- I de første godt to år af aftalens levetid vil vi sætte penge til på aftalen. Først når vi skriver 2015, kan vi se et overskud på bundlinjen, når det gælder samtrafik. Det er vi selvsagt ikke tilfredse med, men vi skal følge Telestyrelsens afgørelse, og det har vi også tænkt os, fastslår Steen Montgomery-Andersen overfor knr.gl.

TELE-POST har en mulighed for at få prøvet Telestyrelsens afgørelse via et søgsmål, men firmaet har endnu ikke taget stilling til, om det vil blive aktuelt.

- Uanset om vi prøver afgørelsen ved retten, vil den fastsatte pris være gældende, indtil der kommer en retslig afgørelse. Vi har endnu ikke diskuteret den slags i bestyrelsen, men jeg vil tro, at vi tager kampen op med de andre spillere på markedet, også selv om vores egenkapital bliver brugt til at finansiere liberaliseringen, siger Steen Montgomery-Andersen.

Den store vinder i denne forbindelse er internetbrugerne i Nuuk. De kan se frem til billigere priser og efter al sandsynlighed også både hurtigere forbindelser og flere gigabytes i forbindelse med deres aftaler med udbyderne.

- Jeg ved endnu ikke, hvordan vores tilbud til kunderne vil se ud efter lovgivningen er blevet liberaliseret, men jeg kan forestille mig, at vi vil sætte alle vores priser ned med et betragteligt beløb. Det gælder ikke kun priserne i Nuuk, men priserne langs kysten vil også blive sænket. Vi ønsker ikke at gøre stor forskel på vores kunder, uanset hvor de bor i Grønland, forklarer den administrerende direktør for TELE-POST Steen Montgomery-Andersen.

Det er ellers i yderdistrikterne, det er dyrest for TELE-POST at opretholde forsyningspligten overfor indbyggerne. I alt kan TELE-POSTs udgifter løbe op imod 50.000 kr. pr. husstand i de tyndest befolkede områder.

- Vi bruger i omegnen af 125 millioner kr. om året i investeringer på at forsyne Grønland med telekommunikation. Det betyder, at vi bl.a. løbende skal vedligeholde og udbygge den radiokæde, der går langs kysten, og det er en meget bekostelig affære. På den måde slipper de nye udbydere i Nuuk for at tænke på andre udgifter end dem, de har på samtrafik. Vi har dog slet ingen intentioner om at lægge os på den lade side. Også fremover vil TELE-POST være den største og vigtigste udbyder af internet, både i Nuuk og i resten af Grønland, fortæller Steen Montgomery-Andersen.