Åbningsdebatten kom vidt omkring

Så er efterårsamlingen for alvor gået i gang. I dag indtog de politiske ordfører fra de fem partier i Inatsisatut talerstolen.
18. september 2013 06:08

Alle kampberedte til dette års åbningsdebat. Målet var at endevende formandens for Naalakkersuisuts tale, og det var hendes egen partifælle fra Siumut Per Berthelsen, der lagde ud.

Per Berthelsen lagde vægt på, at han synes det var dejligt, at en tredjedel af Aleqa Hammonds tale havde handlet om det nære og de sociale problemer, der hærger landet.

Selv holdt han også en tale med fokus på det positive og gik for eksempel helt uden om den voksende arbejdsløshed. Den blev dog taget op i den efterfølgende debat, hvor der blev lagt vægt på Per Berthelsens manglende stillingstagen til flere af de tunge spørgsmål, der venter forude.

Ligesom Aleqa Hammond talte Per Berthelsen nemlig mest om alle de tiltag, man gerne vil i gang med, og ikke så meget om hvor pengene skal komme fra.

Efter et spørgsmål fra Julianne Henningsen slog Per Berthelsen også fast, at man jo siger forskellige ting, når man taler som medlem af oppositionen, i forhold til når man sidder i koalition. Siden fremførte han dog vigtigheden af, at man siger det samme, når man sidder i koalition, som når man er i opposition.   

Lidt kuriøst nævnte han også, at det skal være slut med så rigid en tilgang til fiskeriet. Der er alligevel så få grønlændere, at vi aldrig kan undgå at være bæredygtige.

Kuupik V. Kleist kom også vidt omkring, men talte meget om urandebatten og slog fast, at IA ikke vil stemme for en folkeafstemning, der kun bliver for borgerne i Narsaq.

Han ærgrede sig også over, at det nye Naalakkersuisut er gået tilbage til gamle tider, med hvad han ser som lukkethed, hovsaløsninger og mærkelige ansættelser.

Sivert K. Heilmann, Atassut, nævnte også ansættelserne, men mente det kunne være tilfældigheder der lå bag svipserne. Han sagde også fast, at Atassut ville samarbejde med både koalition og opposition.

Randi Broberg fra Partii Inuit slog fast, at hendes parti har måtte sluge enorme kameler for at være med i regeringssamarbejdet, og at hun ikke selv var enig med naalakkersuisut på en række områder, men at hun alligevel bakker op om Naalakkersuisut, for det siger et flertal i Partii Inuits bestyrelse.

Hun slog også fast, at hun mener, at alle Grønlands sociale problemer som selvmord og seksuelt misbrug stammer fra, at grønlænderne har lav selvtillid på grund af kolonitiden.

Endeligt mente Jens B. Frederiksen i forhold til den sag, at det ikke nytter noget kun at pege fingre af andre. I stedet fokuserede han på, at Grønland har haft hjemmestyrer siden 1979. Derfor må man se hinanden i øjnene og overveje, hvad for nogle fejl vi har begået, lød det fra Demokraternes formand.

Endeligt kom han også med lidt af en svada til Naalakkersuisut, og den noget kluntede start de har haft på deres tid ved magten.