KRONIK WWF Verdensnaturfonden: Ønskeseddel til folketingsvalget

Oplysning om Grønland, sælsagen, langsigtede økonomiske partnerskaber og miljøbeskyttelse bør være blandt topprioriteter for kommende folketingsmedlemmer, mener WWF Verdensnaturfonden.
Gitte Seeberg Foto © : Kim Vadskær/WWF Verdensnaturfonden

KNR har bedt forskellige foreninger og organisationer med interesse i landets to kandidater i det danske folketing om at skrive en kronik. Her udfolder de, hvad der er vigtigst for dem med hensyn til arbejdet i Folketinget.


De to grønlandske folketingsmedlemmer har i den seneste valgperiode – sammen med Inuit Sila og KNAPK - dygtigt sat fokus på de problemer, som EU’s importforbud mod sælskindsprodukter medfører.

Der er bygget alliancer med danske politikere, og organisationer og lobbyindsatsen har også rykket holdninger i Bruxelles og resten af EU. Der er lang vej endnu, men det arbejde skal fortsættes.

Det er ikke kun vigtigt for Grønlands eksport af sælskind men viser, hvor vigtigt det er, at resten af verden får større kendskab til grønlandske forhold og fangstkultur.

Ellers kan man i fremtiden også ende i andre situationer, der kan skade Grønland, fordi resten af verdens kendskab er begrænset. Så det er vigtigt, at de to grønlandske MF’ere er proaktive, kan begå sig på den internationale scene og i det hele taget virker som ambassadører for Grønland og resten af Arktis. 

Selvstyreaftalen var og er en stor gevinst for Grønland og er mesterstykke for de grønlandske politikere, der fik den forhandlet på plads. Desværre har det vist sig, at den grønlandske økonomi lider under fastfrysningen af bloktilskuddet.

Hvis ikke man er interesseret i at genforhandle selvstyreaftalen – og det er nok også risikabelt – skal man finde veje til at sikre, at det mindre og mindre danske tilskud ikke får (for) store, negative konsekvenser for grønlandsk velfærd og uddannelsessystem.

De kommende folketingsmedlemmer bør derfor formulere initiativer, der giver Danmark mulighed for at bidrage konstruktivt og langsigtet frem til selvstændighed bliver en realitet. Det kan være med alliancer med erhvervsliv, pensionskasser, uddannelsesinstitutioner eller lignende.

Endelig er det en vigtig rolle for de grønlandske MF’ere at sikre arktisk miljøbeskyttelse og ambitiøse klima- og naturmål i de fora, hvor Rigsfællesskabet har noget at skulle have sagt.