WWF: Overskud sker på bekostning af naturen

Den økonomiske fremgang herhjemme risikerer at gå ud over naturen. Sådan lyder det fra miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden. Det skriver Ritzaus Bureau.
Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
29. maj 2017 06:05

For nyligt præsenterede Naalakkersuisut en landskasseopgørelse med et overskud, der fremfor alt skyldes salget af hellefisk og rejer.

Men overskuddet og den generelle vækst skyldes, at Naalakkersuisut har fastsat kvoter, der er højere end biologernes rådgivning. Særligt på hellefisk og torsk, lyder kritikken fra WWF.

- Når nu fiskeriet er så supervigtigt for Grønland, giver det rigtig god mening, at de anlægger en mere forsigtig tilgang til de få ressourcer, de har, siger John Nordbo, chef for Klima og Arktis i WWF.

I år er kvoterne på det kystnære fiskeri efter hellefisk sat til knap 50 procent over biologernes rådgivning, mens torskekvoterne er tre gange højere, end Naturinstituttet anbefaler.

Hos WWF påpeger John Nordbo, at det er ekstra vigtigt at tage hensyn til havets ressourcer, fordi der ikke tegner sig til at være nye, store indtægtskilder for Grønland i den nærmeste fremtid.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Kristian Kruse, har ikke kommenteret sagen over for Ritzau.

Men medlem af Folketinget, Aaja Chemnitz Larsen, fra Inuit Ataqatigiit foreslår, at der afsættes flere penge til at udføre biologisk rådgivning på baggrund af både biologerne og fiskernes viden.