Vittus: Skuffende klimaftale

Paris eksploderede i glæde i aftes da samtlige 195 lande enstemmigt vedtog sluterklæringen ved COP21 i Paris. Grønlands repræsentant i den danske delegation, Vittus Qujaikitsoq, er knapt så positiv:
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Karsten Sommer
13. december 2015 19:20

- En skuffende klimaaftale for oprindelige folk, er overskriften på Vittus Qujaikitsoqs pressemeddelelse efter vedtagelsen.
Han er skuffet over at oprindelige folks rettigheder ikke indgår i aftalen som en del af de helt basale bindende henvisninger i aftalen.


- Oprindelige folks lande og territorier bruges ofte til at fremvise konsekvenserne af klimaforandringer, herunder i Arktis. Oprindelige folk har kun i meget ringe grad haft indflydelse på de skadelige klimaforandringer som i dag påvirker hele kloden. På trods af dette har parterne til klimaaftalen ikke formået at anerkende oprindelige folks særlige rettigheder som FN blandt andet har vedtaget i Deklarationen om Oprindelige Folks Rettigheder. Det er en stor skuffelse, skriver Qujaikitsoq.


Han mener at det internationale samfund i aftaleteksten burde have bekræftet, at FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder tilkendegiver at oprindelige folk nyder særlige rettigheder, herunder retten til udvikling.
På trods af Grønlands indsigelser, stemte Danmark som resten af de 195 lande der var til stede, ja til aftalen, der sigter mod at holde klodens temperaturstigninger på under 2 grader i dette århundrede.