Nordkorea: Vi har testet brintbombe med succes

Nordkorea har meddelt, at landet har lavet en succesfuld prøvesprængning af en brintbombe. Nabolandene fordømmer sprængningen.
03. september 2017 13:20

Nordkorea har på direkte statsligt tv meddelt omverdenen, at landet har udført en succesfuld prøvesprægning af en brintbombe.

Det skriver sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, som har oversat den nordkoreanske meddelelse.

 - Prøvesprængningen af en brintbombe til et interkontinentalt ballistisk missil er gennemført. Atomfysikere fra Nordkorea har succesfuldt gennemført en brintbombetest i dag klokken 12:00, sagde den nordkoreanske tv-oplæser via et signal, som blev sendt ud til hele verden.

LÆS OGSÅ Nordkorea affyrer missil hen over japansk territorium

Dermed har Nordkorea gennemført sin sjette atomprøvesprængning. Men det er endnu ikke bekræftet fra andre kilder om der faktisk er tale om en brintbombe, skriver dr.dk.

Meldingen om brintbomben kommer efter, at der tidligere i dag blev registreret kraftige, kunstige rystelser i jorden tæt ved et testcenter i det nordvestlige Nordkorea.

Nabolandene fordømmer

Sydkoreas præsident Moon vil gengælde sprængningen med det stærkest mulige svar og opfordrer FNs sikkerhedsråd til at indføre nye sanktioner, der vil isolere Nordkorea fuldstændigt.

Kinas udenrigsministerium har i en pressemeddelelse fordømt prøvesprængningen. Og den japanske regering opfordrer til at man overvejer at lægge begrænsninger på oliehandlen med Nordkorea.

LÆS OGSÅ Sydkorea aflyser frygt for krig mellem Nordkorea og USA

Fra Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen, lyder det:

- Nordkorea må stoppe med sin destabiliserende opførsel og stoppe med at overtræde FN-restriktioner.

Udenrigsministeren har desuden indkaldt Nordkoreas ambassadør til et møde.

Brintbomber er langt kraftigere end traditionelle atomvåben, og flere militæreksperter og udenlandske efterretningstjenester har spekuleret i, om Nordkorea er i stand til at udvikle våbentypen.