Ung kvinde smittet med klam rensdyrparasit

En 25-årig kvinde fra Diskobugten blev sidste sommer inficeret af en hudbremse med navnet Hypoderma Tarandi, skriver Ugeskrift for Læger.
19. maj 2016 08:42

Hudbremsen Hypoderma tarandi kræver en vært for at kunne gennemføre sin livscyklus, og den lægger æg i værtsdyrets pels i perioden juli-september.

Her i landet er værterne primært rensdyr og moskus, men den 25-årige kvinde blev det første tilfælde, hvor et menneske er vært i Grønland, hvilket gør det til en bemærkelsesværdig sag.

Sygdommen forløber sådan, at når æggene klækkes, gennemtrænger hudbremselarverne værtens hud og bevæger sig lige under huden med retning mod øjne og ryg.

Heldigvis kom den 25-årige kvinde igennem sit sygdomsforløb uden varige skader, men hvis hudbremsen ikke behandles kan det føre til tab af synet på det inficerede øje, skriver ugeskriftet for læger.

Hypoderma tarandi findes i meget høje forekomster hos rensdyr i Vestgrønland, og infestation er også påvist i den stigende population af moskusokser i de samme områder. Derfor er konklusionen i lægerapporten også, at den stigende forekomst af hudbremsen øger risikoen for at flere mennesker i Grønland bliver angrebet af den uvelkomne gæst, som altså kan give permanente skader på synet.