Tyrkisk premierminister: Situationen er under kontrol

Situationen er helt under kontrol efter kupforsøget, konkluderer Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim.
Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim Foto © : International Transport Forum
Skrevet af Ritzau
16. juli 2016 09:38

Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, lykønsker på et pressemøde lørdag formiddag Tyrkiet med at have overkommet nattens kupforsøg.

- Jeg vil gerne sige tak til alle dem, der kæmpede heroisk mod kupmagerne i nat. De martyrer, der døde i nat, vil aldrig blive glemt, siger han ifølge CNN Türk.

Han lover samtidig, at kupmagerne vil blive straffet hårdt.

- Vores nation og befolkning har vist, at den vil kæmpe for demokratiet. Den har vist, at ingen kan trodse folkets vilje, siger Binali Yildirim.

Overblik

Her er, hvad vi ved indtil videre:
  • Lørdag middag fastslår premierminister Binali Yildirim, at kupmagerne vil blive straffet hårdt, efter at Tyrkiets regering har modstået nattens kupforsøg. I tv ses kupmagere, der overgiver sig til regeringsstyrker eksempelvis på Bosporus-broen i Istanbul.

  • Den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, har udsendt en meddelelse, hvor der står, at de vil kæmpe videre.

  • Lørdag middag lander en tyrkisk militærhelikopter med otte mænd om bord i det nordlige Grækenland. De har søgt politisk asyl og er alle anholdt, oplyser de græske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. Tyrkiet kræver, at mændene bliver returneret.

  • Ifølge Binali Yildirim er 161 personer dræbt og 1440 såret under kampe i Tyrkiets største byer.

  • 2839 personer fra tyrkisk militær er tilbageholdt for at være med i kupforsøget, skriver AFP. Tyrkiske myndigheder oplyser, at 29 oberster og fem generaler er fjernet fra deres poster.

  • Kuppet blev kendt, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 fredag dansk tid sagde, at der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

  • Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. Siden gik TRT i sort, men stationen begyndte senere på natten at sende igen.

  • I løbet af natten mellem fredag og lørdag har der i Istanbul været meldinger om eksplosioner i Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen, mens der i Ankara meldes om adskillige eksplosioner ved parlamentet.

  • Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 03.00 natten til lørdag. Han sagde, at han forbliver Tyrkiets præsident, og at han vil straffe kupmagerne hårdt og rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen.

  • Imanen, der er bosat i USA, har benægtet ethvert kendskab til kupforsøget.

  • Alle politiske partier i Tyrkiets parlament og flere militære ledere har støttet præsident Erdogan. Den øverste general for Tyrkiets militær er ifølge præsident Erdogan forsvundet.

  • Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret sin rejsevejledning, så man nu fraråder alle unødige rejser til Tyrkiet. Borgerservice søger at skabe et overblik over godt 12.000 danskere på organiserede rejser i Tyrkiet, siger vagthavende Søren Vøhtz.

Mange døde

Ifølge ham er 161 personer dræbt, 1440 er såret, og 2839 medlemmer af militæret er tilbageholdt.

De 161 dræbte inkluderer ikke kupmagerne, understreger premierministeren.

Tidligere lørdag fortalte Tyrkiets fungerende hærchef, general Umit Dundar, at 104 kupmagere er blevet dræbt i forbindelse med kupforsøget.

Læs også Premierminister: Kupforsøg er i gang i Tyrkiet

- De faldt som martyrer, sagde Dundar ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge hærchefen var kupforsøget mod præsident Erdogans regering hovedsageligt iværksat af tropper fra det tyrkiske luftvåben og gendarmeriet.

 

Præsident Erdogan

Foto © : AMISOM Public Information

 AMISOM Public Information