Premierminister: Kupforsøg er i gang i Tyrkiet

En del af militæret i Tyrkiet er i gang med et "illegalt forsøg" på at kuppe sig til magten, siger Yildirim.
Parlamentsbygningen i Ankara er omringet af kampvogne, der har åbnet ild, siger øjenvidner til Reuters. Foto © : Moyan Breen
Skrevet af Ritzau
15. juli 2016 20:04

Der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet, siger den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, ifølge tv-stationen NTV.

Han tilføjer, at det er forkert at betegne den igangværende udvikling som et kup, men det er et "illegalt forsøg" på at kuppe sig til magten, som en del af militæret står bag.

- Nogle personer har på ulovlig vis iværksat en illegal aktion udenom den normale kommandovej, siger Yildirim til NTV.

- Regeringen, som er valgt af folket, leder fortsat landet. Regeringen går kun af, når folket siger det, understreger han.

Den tyrkiske tv-station NTV viser billeder af kampvogne ved indgangen til Atatürk-lufthavnen, der er Tyrkiets største lufthavn.

Alle fly fra lufthavnen er aflyst, oplyser en pilot i lufthavnen ifølge Reuters. Det kommer efter meldinger om, at der er kampvogne fra tyrkisk militær ved indgangen til lufthavnen.

Adgangen til sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube er begrænset, siger organisationer, der overvåger trafikken på internettet, ifølge Reuters.

Kupforsøget i Tyrkiet er særdeles omfattende

Ifølge en kilde i EU med kendskab til Tyrkiet er det sandsynligt, at militæret overtager magten i landet.

Kupforsøget i Tyrkiet har tyngde. Det er ikke bare begået af "et par oberster," siger en EU-kilde, der overvåger situationen i landet, som længe har været kandidat til EU-medlemskab.

- Det ligner et velorkestreret kup fra centrale personer i militæret. Ikke bare et par oberster, siger kilden ifølge Reuters.

- De har kontrol over lufthavne og det forventes, at de får kontrol over tv-stationer, sagde kilden til Reuters, kort før at den statslige tv-station TRT udsendte et militært dekret om militær undtagelsestilstand.

Kilden siger, at kupmagerne "kontrollerer adskillige strategiske områder i Istanbul".

- Når man tager kuppets omfang in mente, så er det svært at forestille sig, at de ikke vil lykkes, siger kilden.

En anden EU-diplomat siger til Reuters, at han var til en middag med en tyrkisk ambassadør, da mødet pludselig blev afbrudt af beskeder om, at der var et kup i gang.

Bliv på hotellet

 

Udenrigsministeriets Borgerservice skriver på Twitter, at der er et formodet kupforsøg i gang i Tyrkiet. Danskere og dermed også grønlændere bør blive på deres hotel, lyder anbefalingen.

- Formodet kupforsøg i Tyrkiet. Danskestatsborgere bør bliver på deres hotel/feriebolig og følge udviklingen. Ved behov for hjælp kontakt +45 33 92 11 12, lyder beskeden.