Naturkatastrofe Tsunamibørnene er kommet sig

Fem måneder efter tsunamien ramte Nuugaatsiaq og Illorsuit er bygdernes børn og unge ved at have omstillet sig. Det har været en hård proces med børn, der var bange og frustrerede, men nu går det bedre, vurderer fritidsinspektør og skolelærer Lars Fleischer.
Foto © : KNR
22. november 2017 07:01

- Nu har de det bedre. Heldigvis lader de fleste til at være kommet over det for børnene er gode til at omstille sig, siger Lars Fleischer.

Men sådan var det ikke i begyndelsen.

I dagene efter tsunamien blev de evakuerede børn samlet til pasning på skolen i Uummannaq. Og her var det tydeligt for Lars Fleischer, at flere af dem var mærket af de voldsomme oplevelser.

LÆS OGSÅ Tsunamibørnene havde god 1.skoledag

LÆS OGSÅ Vores erhverv er gået i stå

- I begyndelsen undgik de vandkanten og var nervøse for nye tsunamier, når der var bølger, husker han.

Tsunami i Karratfjorden - Hvad nu?
17. juni i år skete en af de største naturkatastrofer i Grønlands historie.


KNR har været i Uummannaq for at tale med nogle af de mange, der blev berørt af tragedien.


Følg med på KNRs platforme de kommende dage.

Han mener også, at det var noget af en omvæltning, at rykke fra bygdelivet til en ny tilværelse i Uummannaq.

- I bygderne havde de stor frihed og selvom Uummannaq ikke er en storby, så kan man alligevel forestille sig, at det er meget anderledes.

 

Ifølge Lars Fleischer var børnene meget stille i begyndelsen, men efterhånden kom der flere reaktioner op til overfladen. Og det er også blevet bemærket hos socialchefen i Uummannaq, Nielsine Grønvold Petersen.

 

Foto © : KNR
Socialchef Nielsine Grønvold Petersen.

 

- Børnene har reageret forskelligt. Nogle blev hidsige, frustrerede eller aggressive. Nogle bryd pludselig ud i gråd eller blev rastløse eller søvnløse, siger hun.

Men der er nu gået fem måneder, hvor de 49 børn og unge blandt andet har været inddelt i nogle mindre samtalegrupper. Og ifølge Nielsine Grønvold Petersen har det hjulpet.

LÆS OGSÅ Qaasuitsup-medarbejdere ramt af stress

Lars Fleischer har bemærket, at børnene har været gode til at omstille sig, for i begyndelsen var historier, videoer og billeder fra bygderne med til at skabe sorg.

- Men børnene har vendt sorgen til positive minder i stedet. De siger for eksempel: 'Der har vi spillet fodbold.' De er savner og mindes sammenholdet og legen i bygderne, oplever Lars Fleischer.

 

Foto © : KNR
Fritidsinspektør og skolelærer Lars Fleischer.

 

De 49 børn og unge fra Nuugaatsiaq og Illorsuit er blevet fordelt ud i de allerede eksisterende klasser på folkeskolen Atuarfik Edvard Kruse i Uummannaq.