Timeløn stiger med 1,50 kr. i snit

Omkring 4000 SIK-ansatte tømrere, rengørings- og kontorassistener, butikspersonale og medarbejdere i fiskeindustrien har fået lønstigninger på gennemsnitlig 1,50 krone i timen de næste tre år.
Foto © : Johanne Samuelsen, Royal Greenland
01. april 2016 05:31

Lønmodtagerne er dermed sikret en reallønsstigning, lyder vurderingen fra SIK-formand, Jess G. Berthelsen:

- Jeg er tryg ved den overenskomst vi har lavet. Og reallønnen vil stige de kommende tre år, siger Jess G. Berthelsen, som sammen med arbejdsgiverne i Grønlands Erhverv er blevet enige om nye tre-årige overenskomster fra 1.april.

 

Ufaglærte mindste lønstigning

Aftalen betyder, at de ufaglærtes timeløn stiger med 1,40 kroner hvert af de tre år.
Dermed når de ufaglærtes timeløn fra i morgen, hvor de nye overenskomster træder i kraft, op på lidt over 85,50 kr.

De faglærte har fået en lidt større lønstigning på 1,60 kr. i timen. Deres timeløn stiger nu til knap 102 kr. i timen, oplyserSIK-formanden til Radioavisen.

SIK har denne gang valgt at give lige store lønstigninger blandt de faglærte og ufaglærte inden for de fire overenskomstområder, bygge- og anlægsområdet, HK-området, produktionsvirksomheder samt service- og transportområdet.

 - Vi mener, at det er på sin plads, at når man har den samme længde uddannelse, skal man også have de samme lønsatser, siger Jess G. Berthelsen.

 

Reallønsfremgang sikret

De aftalte lønstigninger vil være tilstrækkelige til at lønmodtagerne kan holde trit med prisstigninger i butikker og andre udgifter de kommende tre år. Og at de altså opnår en reallønsfremgang og bevarer deres købekraft, selv om inflationen stiger.
Det skyldes blandt andet de faldende oliepriser:

- Når oliepriserne falder, så skulle det også gerne kunne ses på de priser, vi skal betale i butikkerne, understreger Jess G. Berthelsen, som mener, at det også bør kunne ses på priserne hos de selvstyreejede virksomheder, der for eksempel leverer el og varme.

 

Knap halv million til Uddannelsesfond

Udover stigninger i timelønnen har arbejdsgiverne polstret Uddannelsesfonden med 150.000 kroner hvert af de tre år. Og det er første gang det er sket ved en overenskomstforhandling, oplyser SIK-formanden.

Han kan til gengæld ikke fortælle, hvor stor en lønstigning i procent, de SIK-ansatte har fået overenskomstbordet.

 - For GE har ikke kunnet oplyse mig om, hvor mange penge, GE's medlemsvirksomheder bruger på deres ansatte. Og heller ikke præcist, hvor mange ansatte, der arbejder efter overenskomst. Og så kan vi ikke lave det procentregnestykke.

Og det ærgrer Jess G. Berthelsen:

- For så kan vi sammenligne os med andre overenskomstgrupper, hvad de har fået i lønstigning, når vi kender vores egen løstigning i procent.

Til sammenligning har de bankansatte i sidste uge fået en lønstigning på 5,7 procent.

- Jeg tror vi har fået det samme, sådan cirkus, skønner Jess G. Berthelsen.

Ved forrige overenskomstrunde i 2013 opnåede SIK en lønstigning på 6,7 procent.

Medlemmerne skal ikke stemme om de nye overenskomster. For til forskel fra SIK-overenskomsterne på det offentlige område skal SIK-overenskomster på det private arbejdsmarked ikke til urafstemning hos medlemmerne, oplyser SIK.