Rapport frikender forurening på Daneborg

En ny rapport fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har undersøgt forureningen på Daneborg i Nordøstgrønland. Ifølge vurderingen er der ingen risiko for mennesker, dyr eller miljø.
Dronning Margrethe og Slædepatruljen Sirius foran Station Daneborg Foto © : Michael Bager
07. april 2017 06:56

Tusinde liter diesel ligger spredt over området omkring Daneborg, der igennnem 66 år har været hovedkvarter for slædepatruljen Sirius.

Militærstationen har blandt andet en affaldsdump og er opvarmet med et oliefyr, der sammen med flere brændstofspild har skabt en større forurening af området, der i 2014 og 2016 blev undersøgt af konsulentvirksomheden COWI.

I den nyeste rapport om forureningen fra slutningen af 2016 vurderer COWI, at forureningen omkring Daneborg ikke umiddelbart er udgør en risiko for mennesker, dyr eller miljø.

Det er dog en forudsætning, at situationen forbliver stabil eller aftagende. Og det kan ikke fastslås endegyldigt ud fra de to undersøgelser, skriver COWI, der derfor anbefaler nye undersøgelser inden for nogle år.

LÆS OGSÅ Skal undersøge Siriuspatruljens forurening ved Daneborg

Daneborg og Siriuspatruljen
Daneborg i Nordøstgrønland har været hovedkvarter for Siriuspatruljen siden 1951.
Patruljen er bemandet med 12 mand og 90 slædehunde.
Slædepatruljen Sirius har til opgave at overvåge og hævde Rigsfælleskabets suverænitet i nationalparken i Nordøstgrønland.
Siriuspatruljen skal desuden føre kontrol med ekspeditioner og sikre fredningsbestemmelserne i nationalparken.

Undersøgelsen fra sidste år supplerer den tidligere forureningsundersøgelse fra 2014. Og med de to undersøgelser tilsammen vurderer COWI, at der for øjeblikket er cirka 21.000 liter diesel i området omkring Daneborg.

Ingen fare for drikkevandet

Et af de vigtige områder, der bliver frikendt for forurening i undersøgelsen, er drikkevand for både de udstationerede soldater og slædepatruljens hunde. I undersøgelsen fra 2014 blev der fundet olie i de vandløb, som løber gennem hundegårdene og altså, hundenes drikkevand. Men med den nye undersøgelse er der ikke konstateret forurening.

LÆS OGSÅ Sirius-patruljen på jagt efter eget hundespand

Der er dog stadig en del forurening i andre områder og i særligt i et område, hvor der i 2012 blev fundet et utæt rør, kan der på sommerdage med stillestående luft være så meget damp fra dieselforureningen, at det er uacceptabelt, og det er nødvendigt for soldaterne at bære masker, hvis de opholder sig i området i længere tid, står der i rapporten.

Forureningen er for lille til at kunne måles

I samme område er der også så store mængder forurening i vandløbene, at der vil være en risiko for løstgående hunde og hvalpe, der kan drikke af vandløbene. Rapporten påpeger dog, at der er mange flere muligheder for rent vand, og at det derfor ikke bør være et problem.

LÆS OGSÅ Sirius godkender egen sikkerhed

Området omkring Daneborg ligger ved fjorden Young Sund, og det er her, forureningen langsomt siver hen fra de forurenede områder ved basen. Rapporten vurderer dog gentagende gange, at mængderne af diesel fra de forurenede områder og tungmetaller fra affald fra dumpen er så små, at de ikke kan måles i fjorden. Dermed konkluderer rapporten, at der heller ikke er risiko for miljøet.

LÆS OGSÅ Siriuspatruljens fæstning

 

Foto © : Google


Foto: Google