Skal undersøge Siriuspatruljens forurening ved Daneborg

Den danske ingeniørvirksomhed Geo drager til Daneborg i Nordøstgrønland for at undersøge, om miljøet har taget skade af at lægge grund til Siriuspatruljens hovedkvarter i mere end 60 år. Det skriver virksomheden på sin hjemmeside.
Dronning Margrethe og Slædepatruljen Sirius foran Station Daneborg Foto © : Michael Bager
Skrevet af Kenneth Elkjær
08. august 2016 11:08

Geo er sendt til Grønland af Forsvaret i Danmark, der ønsker at klarlægge omfanget af forurening på Daneborg, der siden 1951 har været base for den danske Siriuspatrulje.

Forureningen er blandt andet sket ved oliespild i forbindelse med påfyldning af brændstof, og kortlægningen på Daneborg skal sikre, at forureningen ikke bliver spredt til de nærliggende kystområder.

Geo skal i august måned udføre cirka 90 miljøtekniske boringer ned til to meters dybde, eller som minimum til oversiden af frostspejlet eller fjeldet. Kortlægningen af forureningen på Daneborg sker i samarbejde med den danske virksomhed COWI, der skal stå for miljøtilsynet.

Læs også BILLEDER Amerikansk ambassadør besøger Sirius-patruljen

Det er dog ikke ligetil at lave boringer i Nordøstgrønland. Det er svært at bore på grund af den hårde undergrund, og det barske klima betyder, at der kun kommer et enkelt skib til området om året, skriver Geo på sin hjemmeside.

Medarbejderne fra den danske ingeniørvirksomhed skal dog ikke vente med at vende hjem til næste skib ankommer næste år. De bliver fløjet ud efter endt arbejde, mens udstyret til boringer kommer til at overvintre frem til juli 2017, hvor der igen ankommer skib.

Slædepatruljen Sirius sikrer Danmarks militære tilstedeværelse i Grønlands Nationalpark, der dækker hele Nordøstgrønland. Siriuspatruljen gennemfører overvågning i området, og de skal som politimyndighed sikre fredningsbestemmelser i den enorme park og føre kontrol med ekspeditioner.