TELE POST vil præsentere internetløsninger til foråret

Til april vil TELE-POST præsentere løsninger, der skal skabe internetadgang for borgere nord for Upernavik og i Østgrønland via satellit.
Foto © : GomSpace
05. december 2016 17:21

TELE-POST samarbejder i øjeblikket med Forsvaret, Siemens i Island, Færoya Tele og DTU Space på løsninger for internetadgang via satellitforbindelse.

Præsentationen vil ske senest 1. april næste år, oplyser TELE-POSTs adm. direktør til KNR.

- Det, som vi håber på, er, at man kan forene købekraften - altså kan forene det, som TELE-POST betaler sammen med det, som Forsvaret betaler, og således være sammen om at skabe nogle løsninger, der kan være bedre for både kunderne i Grønland. Men selvfølgelig også de formål, som Forsvaret har behov for, siger adm. direktør, Kristian Davidsen.

Internet nord for Upernavik og i Østgrønland

Forsvaret meddelte i sidste uge, at det i 2017 vil købe satellitdata over Arktis for 32 mio. kroner via kommercielle satellitter.

En investering, som TELE-POST ikke er en del af, oplyser Kristian Davidsen. Forsvarsministeriet har ellers tidligere oplyst, at det gerne ser, at satellitdækningen i Arktis skal komme befolkningen til gode i form af telekommunikation.

LÆS OGSÅ Søkablet bliver dyrt for Tele men godt for Grønland

I stedet regner den nedsatte arbejdsgruppe, inkl. Forsvaret, på, hvor mange kunder, der potentielt kan få adgang til internet via satellitter i det vestlige Arktis. Hvad det kræver af investeringer, og hvad prisen på internetadgang ved satellitopkobling vil blive for privat- og erhvervskunder.

Og det er særligt området mere nord end Upernavik og i Østgrønland, som er i fokus.

- Det er at finde løsninger, som kan dække de hovedområder, som er tilbage i landet, hvor man simpelthen har brug for at finde gode løsninger med satellit, siger Kristian Davidsen.

Direktør: Selvstyrets mål er - næsten - realistisk

Ifølge Selvstyrets IT-Strategi skal hele Grønland være dækket med internetforbindelse på minimum 10 Mbit ved udgangen af 2018. En målsætning, som TELE-POST forsøger at leve op til ved hjælp af søkabel og højhastighedsradiokæder fra Nanortalik til Upernavik.

LÆS OGSÅ Søkabel til Nordgrønland

Men der er stadig cirka 4.000 borgere i de såkaldte ‘satellitområder’, som mangler internet. Derfor er der behov for at samle kræfter og penge, hvis målsætningen skal blive til virkelighed.

- Jeg tror, at det er realistisk, at alle kan komme på nettet i 2018. Næsten alle kan komme på nettet i dag, men altså nogen med en meget dårlig kvalitet, kan man sige. Det er realistisk, at man når den målsætning et langt stykke af vejen, men dog ikke fuldstændigt, siger Kristian Davidsen.

Ifølge Forsvaret vil en kommende leverandør til Forsvarets satellitbaserede overvågning blive fundet gennem et EU-udbud. Der sker, når der er blevet indgået en politisk aftale om Forsvarsministeriets Arktisk-analyse.

Ind til da vil Forsvaret få data fra EU’s Copernicus satellitter, oplyser Forsvarsministeriet i en mail til KNR.