Tavshed fra Naalakkersuisut om Kangerlussuaqs fremtid

Hverken Simon Simonsen, Vivian Motzfeldt eller hendes afløser, Aqqalu Jeremiassen, vil svare på, hvordan Naalakkersuisut ser på USA’s rolle for Kangerlussuaqs fremtid.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
05. oktober 2018 15:52

Der er ikke mange svar at komme efter, når man spørger medlemmer af Naalakkersuisut om, hvordan USA’s adgang til Kangerlussuaq Lufthavn spiller ind for lufthavnens fremtid.

I sidste uge omtalte KNR en aftale mellem Danmark, Grønland og USA, som giver det amerikanske forsvar adgang til Kangerlussuaq Lufthavn. Aftalen blev indgået i 1991 og omfatter blandt andet, at USA skal høres, hvis man vil ændre markant på indretningen af Kangerlussuaq.

LÆS OGSÅ USA har indflydelse på fremtiden for Kangerlussuaq Lufthavn

Men hos Departementet for Bolig og Infrastruktur henviser man til Departementet for Udenrigsanliggender. Og herfra oplyser departementet, at hverken den netop fratrådte naalakkersuisoq for underigsanliggender, Vivian Motzfeldt, eller hendes kortvarige efterfølger, Aqqalu Jeremiassen, kan stille op til inverview om sagen.

Dog oplyser udenrigsdepartementet i et skriftligt svar, at: ’1991-aftalen gælder. Der er ikke planer om at opsige eller genforhandle aftalen.’

Departementet afviser dog at svare på yderligere spørgsmål fra KNR, herunder også på skrift.

USA afventer lufthavnsindretninger

USA har oplyst, at den amerikanske stat er åben for at investere i udvidelsen af Grønlands lufthavne.

Ifølge KNR’s oplysninger har USA dog ikke fremsat krav til, hvor eller hvordan lufthavnene skal placeres. I stedet afventer den amerikanske regering, at Naalakkersuisut får vedtaget, hvordan den ønsker Grønlands infrastruktur i luften bliver skruet sammen i fremtiden.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og ældretalsmand

Den 15. og 22. oktober skal Inatsisartut behandle anlægsloven for lufthavnspakken, der indeholder nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qarqortoq - men altså ikke Kangerlussuaq.

Ifølge den nye koalitionsaftale mellem Siumut, Atassut og Nunatta Qitornai er udsigten for Kangerlussuaqs fremtid stadig i luften:

”Kangerlussuaqs og Narsarsuaqs fremtid skal afgøres i samarbejde med de berørte kommuner, ligesom man bør være åben for, at lufthavnene måske kan overtages af private næringsdrivende,” står der i koalitionsaftalen.

LÆS OGSÅ Finansminister taler uklart om Kinas interesse i lufthavnspakken