Koalitionsaftale: Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og ældretalsmand

Færdiggørelse af fiskeriloven, en skole- og en uddannelsesreform, opførslen af nye lufthavne og en ældretalsmand. Det er blandt andet dét de nye koalitionspartier Siumut, Nunatta Qitornai og Atassut, med støtte af Demokraterne vil arbejde for. Det fremgår af deres koalitionsaftale.
03. oktober 2018 06:07

De nye partnere skriver i aftalen, at de vil styrke landets udvikling uden at skelne til fødested, køn samt religion. Det står i deres 'Koalitionsaftale 2018 - Nunarput i udvikling - med plads til alle', der blev præsenteret tirsdag formiddag.

Et af hovedpunkterne i aftalen er lufthavspakken, som koalitionspartierne forpligter hinanden til at finde en løsning på. I aftalen lyder det, at Kangerlussuaq og Narsarsuaqs fremtid skal afgøres i samarbejde med de berørte kommuner. Koalitionen vil være åben for at lufthavnene kan sælges til private.

Et andet stort og afgørende punkt er fiskeriloven. Det fylder ikke meget i koalitionsaftalen, men ved præsentationen af den nye koalition blev det offentliggjort, at fiskeriloven skal behandles i en kommission i stedet for på efterårssamlingen.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen frygter ikke mistillidsvotum

Målet er at finde en langtidsholdbar løsning med et nationalt kompromis i samarbejde med fiskeriets organisationer og virksomheder.

Der er også blevet plads til de ældre i den otte sider lange aftale. De kan se frem til at få deres egen talsmand, ligesom børnene og personer med handicap har i dag.

Partierne i koalitionen vil også arbejde for en reform af skole- og uddannelsesområdet, en lov om støtte til handicappede, en boligreform og så vil de tre partier indføre et beskæftigelsesfradrag fra 2020.

Læs hele aftalen her.

LÆS OGSÅ Koalition og Demokraterne laver skriftlig aftale om lufthavne

LÆS OGSÅ Her er Kielsens nye koalition