Finansminister taler uklart om Kinas interesse i lufthavnspakken

Trods flere spørgsmål undveg den danske finansminister Kristian Jensen på et samråd at svare klart på, om regeringens investeringer i Grønlands lufthavne er for at udelukke Kina som investor.
Foto © : IA Folketingimi
04. oktober 2018 12:13

Spørgsmålet blev ellers stillet flere gange af både Enhedslisten og Socialdemokratiet, da finansminister Kristian Jensen (V) onsdag sad i samråd i Folketingets Grønlandsudvalg.

Blandt andet grønlandsordfører fra Enhedslisten, Christian Juhl, spurgte:

- Er det for at holde kineserne ude af Grønland, at den danske regering nu går ind? Eller kunne den danske regering forestille sig, at man ville sidde side om side med kineserne, der nu skulle realisere udvidelserne af lufthavnene?

LÆS OGSÅ Regeringen afviser at påvirke beslutning om lufthavne

Men det klare svar udeblev. I stedet påpegede finansministeren, at der lige nu er ’momentum’ for at investere i Grønland. Og at Danmarks interesse for at skyde et milliardbeløb i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat er lige så naturlig som kinesernes interesse: fordi projektet er økonomisk rentabelt.

- Hvorfor har der været en kinesisk interesse for at lave en investering? Ja, det er, fordi der er nogle ting, der blev mere afklarede, og der er nogle muligheder, der åbner sig. Men det er jo de samme muligheder, der gør, at vi fra dansk side ser, at det kan være økonomisk rentabelt at gå ind i et lufthavnsprojekt. Altså at det er kommercielt bæredygtigt, svarede Kristian Jensen til slut på samrådet.

Minister: Kina må gerne investere i Grønland

Den danske regering har – ligesom USA’s regering – tidligere udtrykt stor bekymring for, at et kinesisk selskab skulle investere i Kalaallit Airports A/S. Med aktier i Grønlands infrastruktur vil det ifølge Danmark og USA kunne medføre, at Kina vil få væsentlig magt i Grønland.

Efter samrådet afviste finansministeren dog, at regeringen forsøger at holde Kina ude af lufthavnsprojektet.

Hvis du skal svare ja eller nej: Er det her (regeringens investeringer i Kalaallit Airports, red.) for at holde Kina ude?

- Verden er desværre ikke så simpelt, at man kan svare ja eller nej. Det her er lavet, fordi det er den rigtige finansiering. Det er ikke lavet for at holde Kina ude. Vi ser gerne, at Kina investerer. Men det, som er vigtigt for os, er, at infrastrukturprojekter i den her størrelse er en finansiering, som Danmark og Grønland tager sig af. Det, synes vi, egentlig er oplagt.

LÆS OGSÅ Løkkes tilbud skal holde Kina ude

Så så du gerne, at Kina også investerede i de to lufthavne – i Nuuk og Ilulissat?

- Nej, jeg mener sådan set, at det, vi har nu, er en finansiering, der dækker de to lufthavne. Der er ikke brug for en yderligere investering i det. Hvis der er kinesisk interesse for at investering i Grønland, så håber jeg, at der vil være masser af erhvervsprojekter, som de vil kunne investere i i stedet for, svarede Kristian Jensen til KNR.

LÆS OGSÅ USA har indflydelse på fremtiden for Kangerlussuaq Lufthavn

LÆS OGSÅ Dansk bidrag handler om Kina