Demokraatit: Sundhedsvæsenet skulle have støttet Manuminas forældre

Demokraatits Bjørk Lange Olsen mener, der mangler systemer i sundhedsvæsenet, som kan støtte forældre, når de har mistet. Både psykologhjælp og bedre klagevejledning.
Frederik Olsen og Justine Eipe har ifølge dem selv stået for alt kontakten med Sundhedsvæsen, efter deres datter døde i hænderne på DIH's personale.
20. september 2023 13:05

Sagen om seksårige Manumina, som mistede sit liv efter at have fået fjernet sine mandler, har i den grad fået landets sundhedsordfører til at stoppe op og sætte spørgsmålstegn ved sundhedsvæsenet og de små fejl, som kan have store konsekvenser.

Nu melder Demokraatits sundhedsordfører Bjørk Lange Olsen sig også på banen og fortæller, at Manuminas død bør betyde et opgør med den måde, vi anskuer sundhed på i landet:

- Det er en meget, meget tragisk og trist sag, som man bliver berørt af. En sag med det værst tænkelige udfald. Og jeg kan slet ikke forestille mig, hvor forfærdeligt det må være at have oplevet sådan noget som forældre.

Der skal skabes systemer af støtte

Særligt sundhedsvæsenet håndtering af familien efter det tragiske forløb, som ledte op til Manuminas død, mener han ikke, vi kan være bekendt som samfund:

- Med den slags meget tragiske hændelser, så føler jeg ikke, at det nytter noget, at systemet bare klapper i som en østers og slutter ring om sig selv. Sådan som forældrene har oplevet, siger han og fortsætter:

- Og det tyder også på, at der ikke er blevet taget tilstrækkelig hånd om forældrene efterfølgende. Jeg føler, at man burde have taget bedre hånd om dem, og de burde have modtaget mere eller bedre krisehjælp.

Bjørk Lange Olsen mener, at vi bør se på at sætte nogle systemer i søen, som automatisk træder til, når familier oplever den største smerte og har alt andet end overskud til selv at tage hånd om situationen:

- At familien har skullet henvende sig alle mulige steder for det ene og det andet. Har rendt panden mod muren mange gange. Det lyder som om, at de både har oplevet svigt før, under og efter, siger han og fortsætter:

- Sådan skal det jo ikke være. Der skal tages bedre hånd om den slags. Det er helt sikkert, siger Bjørk Lange Olsen.

Indviklet opgave

Han indrømmer dog gerne, at det er svært at sige, hvordan svaret så ser ud. Det er politikerne, som pilen peger på. Men det er ikke altid nemt for dem at pege på en løsning, fortæller han:

- Det er der jo ingen tvivl om. Det er jo politikeren, der sætter den overordnede linje for sundhedsvæsenet. Så det er jo vores ansvar. Men det betyder ikke, at opgaven er nem, siger han og fortsætter:

- Det er et rigtigt svært spørgsmål. Jeg tror også, at mange er i tvivl om, hvad der skal gøres helt præcist. Hvordan får man knækket den her nød? Der er så mange udfordringer, og det er meget komplekst.

Men Bjørk Lange Olsen understreger dog, at kompleksiteten ikke skal stoppe kampen for at få gjort noget ved et sundhedsvæsen, som sejler.

Særligt når man tænker på, hvordan Manumina endte sine dage i netop sundhedsvæsenets varetægt:

- Som forældre så har jeg bare utroligt svært ved at forstå, at det skulle være normalt for et seksårigt barn at kaste blod op igennem flere dage efter et operativt indgreb, som man ved er forbundet med risiko. Hun burde være tilset af en læge, så straks forældrene henvender sig.

Trods gentagende henvendelser har naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, ikke ønsket at stille op til interview.