VIDEO Sløj håndtering af miljøaffald i Kujalleq

Få meter fra havet i Qaqortoq står nogle gamle, rustne og hullede tønder, som indeholder giftigt affald. Og der har de stået i mange år. Kommune Kujalleq lovede for tre år siden at tage hånd om miljøaffaldet, og det lover kommunen endnu en gang.
10. juni 2015 12:01

- De vil blive fjernet i de nærmeste måneder. Vi har nedprioriteret dem alt efter, hvor meget vores medarbejdere har haft at lave. Men de vil blive pakket ned i containere, siger Anders Mathiassen, der er driftschef i Kommune Kujalleqs forvaltning for teknik og miljø, til KNR.

Mange af tønderne har stået og rustet op i 15 år, så der er en god grund til, at de er utætte.

- Det er især, når emballagen bliver gammel, at den ruster. Og når metallet bliver slidt opstår der utætheder. Og så kan de blive utætte, når de rammes under snerydningen eller i forbindelse med hærværk.

Læs også Kujalleq vil rydde op

- Kommunen har ikke glemt dem, fastslår Anders Mathiassen.

Kommune Kujalleqs sullissivik-side står der, at borgerne kan aflevere miljøaffald til kommunens modtagerstationer i Qaqortoq, Narsaq og Nanortalik.

- Det er vigtigt, at vi skiller os af med vores affald på en forsvarlig måde, ellers kan det i værste tilfælde skabe forurening og sygdom, skriver kommunen, som ikke helt forstår at gå foran med et godt eksempel.

Læs også Kommune Kujalleq vil have en grøn profil

Al miljøaffald bliver sorteret og sendt til Danmark for videre bearbejdning, står der ligeledes på sullissivik.gl.

Ud over den manglende miljømæssige ansvarlighed, står tønderne og skæmmer kun 100 meter fra de nærmeste huse.