ØVELSE To skibe er fiktivt kollideret ved Nuuk

De fleste nuummiutter har bemærket, at der er vældig mange personer klædt i militæruniformer i byen i øjeblikket. Det skyldes en stor beredskabsøvelse, som nu er i gang.
Skrevet af Camilla Dam
28. maj 2016 10:47

- Der kommer 100 fra hjemmeværnet herop, som er rollespillere, der hjælper med at være nødstedt, og 100 lokale her fra Grønland. Så samlet 200 statister, fortæller flotilleadmiral Torben Mikkelsen til KNR.

Scenariet for LIVEX 2016, som den hidtil største beredskabsøvelse i landet kaldes, er, at to skibe kolliderer på havet i tæt tåge. Det ene, Færingehavn, lækker voldsomt, tager vand ind og udsender nødsignal. Skibsføreren beordrer besætningen i redningsflåderne, da skibet er ved at synke. 20 mand når at hoppe i to redningsflåder, men 15 af besætningsmedlemmerne må bare springe overbord iført overlevelsesdragter.

Redning-, brand- og miljø-beredskab testes

Også det andet skib, Gute, bliver skadet ved kollisionen og beder om assistance via radioen i Aasiaat. Skibet holder sig flydende, og besætningen når at opsamle fem overlevende fra det andet skib, inden det sejler mod havnen i Nuuk. Men også her opstår en række udfordringer bl.a. med svære personskader, indespærrede personer og en brand, som skal løses under øvelsen.

- Så vil skal have kørt alle de der momenter sammen i en øvelse, som i princippet drejer sig om en redningsoperation med noget brand og miljø.

- Og de primære øvelsesdeltagere er beredskabsmyndighederne i Grønland, siger Torben Mikkelsen.

Øvelsen involverer altså omkring 350 personer fra både Grønlands Politi, Arktisk Kommando, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet, hvor KNR også deltager.