Skab debat om kønssygdomme

Der er en hastig stigning af syfilistilfælde i Grønland, det kan man læse i Landslægeembedet nyhedsbrev som udkom tidligere i år. Alene i 2014 var der 50 tilfælde, hvor blandt andet en pige på kun 13 år blev smittet med syfilis
20. august 2015 16:49

Der er brug for debat, landsdækkende indsats og flere penge i kampen mod kønssygdomme, mener fagpersoner.          

- Vi skal blive ved med at debatterer om det, for når vi stopper med at debatterer kan vi se at antallet af kønssygdomme stiger. Alene de sidste otte måneder har vi ikke haft oplysning om kønssygdomme og vi kan allerede se nu at antallet af smittet og aborter er steget, siger sundhedsassistent i sygehuset i Maniitsoq Karoline Olsen.

Ifølge Netdoktor.dk er syfilis en kønssygdom der skyldes en bakterie. Inden for et par måneder efter smitte, udvikles der sår, der ikke er ømt. Hvis syfilis ikke behandles kan man få permanent hjerneskade.

Cheflæge i styrelsen for sundhed Anne Marie Ulrik mener, at der er behov for en større indsats. Og at der skal ske samspil mellem styrelsen for sundhed, sundhedsvæsenet og uddannelsesinstitutioner:

-Der skal lavet en samarbejde med de tre dele af samfundet, og ikke mindst med en samspil med borgerne, borgener er de vigtigste medspillere i det her, det siger Anne Marie Ulrik.

Læs også Sundhedsvæsenet: Alt for mange dyrker usikker sex

Naalakkersuisoq for sundhed Doris Jakobsen siger, at der ellers er fokus på området men erkender, at det seneste tal viser at der tydeligvis er brug for en større indsats. Derfor vil hun forhandle sig frem til flere penge til sit departement, så der kan laves flere kampagner for forebyggelse imod kønssygedomme.

- Det kræver selvfølgelig flere penge, hvis vi skal lave flere forebyggelses- og informationskampagner. Derfor vil jeg tage det med til finanslovsforhandlinger.