Sundhedsvæsenet: Alt for mange dyrker usikker sex

Alene de sidste fem år er 96 patienter blevet behandlet for syfilis, mest i byerne Maniitsoq, Sisimiut og Ilulissat. Det viser både sidste årsberetning fra landslægeembedet og en undersøgelse af kønssygdomme i Grønland, som blev lavet aftre læger.
19. august 2015 17:50

- Det vigtigste er forebyggelse. Det er den eneste vej, historien er jo at alkohol, hash og kønssygdomme hører sammen. Fordi når vi spørger om, hvorfor de ikke har brugt kondom, svarer er altid, at man ikke brugte beskyttelse på grund af alkoholindtagelse og hashrygning, fortæller sundhedsassistent Karoline Rosing fra Maniitsoqs sundhedscenter.

Karoline Olsen har erfaring med at behandle syfilis og har i 2014 oplevet at der var ingen tilfælde af syfilis.

Karoline Olsen mener at, debat samt mere forebyggelse kan mindske kønssygdomme hos befolkningen.

- Vi skal blive ved med at debattere, fordi når vi holder op med at debattere og lave forebyggelse kan vi se, at der kommer flere tilfælde af kønssygdomme og uønskede aborter, siger Karoline Rosing.

Læs også Syfilis-udbrud breder sig

Ilulissat er en af de tre byer der er hårdest ramt af syfilis tilfælde. En læge fra Ilulissat fortæller, at de har bemærket at der er kommet flere syfilis ramte og derfor har de også sat en øget indsats i gang for at opsøge dem der skal behandles.  

-I slutningen af sidste år har vi bemærket at der har været flere syfilis tilfælde end man har set i Grønland tidligere, og i hvert fald også i Ilulissat. Derfor har vi haft øget indsats for at opspore de patienter der har været i kontakt med dem der har haft syfilis, siger Luit Penninga ledende regionslæge i Ilulissat sygehus.