Kim Kielsen: Siumut skal bane vejen for selvstændighed

Siumuts formand Kim Kielsen, der også er formand for Naalakkersuisut, genopstiller til formandsposten. Hans vigtigste vision er et selvstændig Grønland. Men ikke på bekostning af de svage i samfundet.
Skrevet af Mads Pedersen
26. juli 2017 06:30

KNR er inviteret hjem til Kim Kielsens hjem i Nuuks gamle bydel Nuutoqaq. Kim Kielsen står udenfor, som man kender ham, iført arbejdstøj, som om han er klar til at sejle for at fiske. 

Udenfor Kielsens hus flager Erfalasorput. Flaget er lidt slidt og der er god grund til det. 

- Vi flager Erfalasorput hver eneste dag og sådan skal det være, så længe jeg er formand for Naalakkersuisut, lyder det stolt fra Kim Kielsen. 

Foto © : KNR

Han byder os ind i huset og viser rundt. I værkstedet i kælderen møder vi Kielsens kone, hvor hun blandt andet syer tasker af blandt andet sælskind. 

Længere inde i kælderen kommer vi ind i Kielsens eget værksted. Her har han alt mulige fangst- og fiskegrej. Gevær, patroner, skarpe knive, langliner og meget andet. Alt er i imponerende god orden og klar til brug, hvis tiden og vejret skulle tillade det. 

- Det er meget vigtigt for mig, at være i naturen, siger Kim Kielsen. 

Foto © : KNR

Den påstand bekræftes, da vi kommer ind i stuen. Der er nemlig pynt fra naturen, i form af udstoppede dyr og grønlandske kunstværker. Der er fugle, ræve og malerier af naturen.

- Som naalakkersuisoq kan man ikke være ude i naturen så ofte som man vil. Derfor har jeg sagt, at hvis jeg ikke kan være ude i naturen, så vil jeg bringe naturen hjem til mig, siger Kielsen med alvor og et lille smil.  

Foto © : KNR

Kim Kielsen har, som formand for Naalakkersuisut, meget at se til hver dag. Men her op til formandsvalget i Siumut har han forberedt sig og føler sig klar til at skulle dyste mod Vittus Qujaukitsoq om posten som Siumuts leder. 

- Jeg er klar. Jeg har intet at frygte, lyder det kort fattet af Kim Kielsen, der ikke vil afslører noget om sin valgtale. 

Men én ting er sikkert. Hvis han bliver genvalgt, vil han, udover at realisere Siumut-medlemmernes ønsker, arbejde hen mod et selvstændigt Grønland.

- Siumut skal være førende til at bane vejen for selvstændighed. Vi skal fjerne alle forhindringer der kan være, så vores børn eller børnebørn kan sætte en dato på, hvornår vi opnår selvstændighed, siger Kielsen. 

LÆS OGSÅ Mit liv har ikke ændret sig

Han vil ikke selv sætte dato på, hvornår Grønland bliver selvstændig. Ifølge ham er der mange problemer der skal løses, eksempelvis sociale problemer og arbejdsløshed, før et selvstændigt Grønland kan blive en realitet.  

- Jeg tror inderligt på, at vi kan opnå selvstændighed, men ikke på bekostning af de svage i samfundet, siger Kim Kielsen følelsesladet. 

Folk misforstår Kielsen

Når man ser Kim Kielsen i medierne, ser han ofte hårdnakket ud med rynket bryn. Og det er der en god forklaring på, siger han.  

Al den jagt han har været på har resulteret i, at han har store høretab på begge ører.  

- Man kan se på mit ansigtsudtryk, når jeg anstrenger mig for at høre hvad der bliver sagt. Det kan få mig til at se brysk ud. Det er også derfor, at jeg nogle gange enten råber eller taler meget lavt, når jeg eksempelvis holder taler. Det er alt efter om jeg har høreapparater eller ej, forklarer han.   
 

Foto © : KNR
Her tager Kielsen sine nye høreapparater på. 

På onsdag starter Siumuts landsmøde i Sisimiut, hvor Kim Kielsen skal forsøge at forsætte på posten som formand for partiet, med Vittus Qujaukitsoq som modkandidat. Selve formandsopgøret vil foregå på torsdag. KNR vil dække landsmødet fra Sisimiut.