Vittus Qujaukitsoq: Mit liv har ikke ændret sig

Hvis Qujaukitsoq vinder formandsvalget i Siumut vil han arbejde for et selvstændigt Grønland.
Skrevet af Mads Pedersen
25. juli 2017 08:29

Vittus Qujaukitsoq står på altanen i sit hjem og skuer ud over havet. Solens stråler lyser Qujaukitsoqs ansigt op, men sigtbarheden er kort og horisonten forsvinder i tågen. Det er et meget godt billede på Qujaukitsoqs nuværende situation.

Som kandidat til formandsposten i landets største parti, Siumut, er han nemlig badet i opmærksomhed og medieomtale, men hans fremtid synes uklar.  

Foto © : KNR

KNR besøger Qujaukitsoq for at høre lidt om, hvordan han forbereder sig op til formandsvalget i Siumut, hvor han har valgt at udfordre den siddende formand Kim Kielsen, som også er landets leder.

Som noget af det første under besøget fortæller Qujaukitsoq, at han lige har været i kredsretten for at anmelde to Siumut-medlemmer for æreskrænkelse. Årsagen er en historie om, at den reelle årsag til Vittus blev fyret som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender er, at han har været beruset under et officielt besøg i Kina. 

Ifølge Qujaukitsoq selv florerer der usande rygter om ham for tiden. 

- Folk i Siumut prøver at miskreditere mig og mistænkeliggøre op til formandsvalget, mener Vittus Qujaukitsoq og siger at han tager det helt roligt. 

- Jeg har ingen grund til at være bange, slår han fast. 

Fiskeri er vejen mod selvstændighed

Formandskandidaten er på nuværende tidspunkt ikke på arbejdsmarkedet. Derfor har han god tid til at forberede sig til formandsvalget. 

Qujaukitsoq vil ikke afsløre for mange detaljer om, hvad hans valgtale skal indeholde, men han er ikke i tvivl om, hvad han vil hvis han bliver formand for Siumut. Et selvstændigt Grønland har højeste prioritet. Og Grønland kan, sagtens klare sig uden bloktilskud fra Danmark, vurderer Qujaukitsoq. 

For landskassen vil selvstændighed betyde, at 2/3 af indtægterne forsvinder, men Vittus Qujaukitsoq tror, at det alligevel kan lade sig gøre. Vejen er blandt andet, at man skal se stort på biologernes anbefalinger.

- De nuværende fiskekvoter afspejler ikke det Grønlandske farvands størrelse. Vi er nødt til at udnytte farvandet bedre. Vi har en masse levende ressourcer, som vi ikke udnytter godt nok, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq. 

De nuværende fiskerikoncerner og fiskere skal ikke nødvendigvis have flere kvoter, siger han, men han vil give plads til nye aktører inden for fiskeriet.    

Finder glæde ved daglige vaner og børnebørn

Selvom Qujaukitsoq har travlt med at færdiggøre sin valgtale, har han ikke ændret på sine daglige vaner.

- Mit liv har ikke ændret sig, udover at jeg ikke arbejder dag og nat, som jeg gjorde som naalakkersuisoq, siger han. 

Når dagen starter hedder det enten en tur i svømmehallen eller en lang gåtur. Og om eftermiddagen henter han sammen med sin kone deres børnebørn i vuggestuen.

- Vi tilbringer meget tid med vores børnebørn, siger Qujaukitsoq med et smil. 

På onsdag starter Siumuts landsmøde i Sisimiut og torsdag er der formandsvalg. KNR vil være i Sisimiut for at dække landsmødet.

Foto © : KNR