SIK kritiserer lovforslag: Hvem kan leve for 3.000 kroner om måneden?

Formanden for SIK tror ikke på, at det er muligt at få mad på bordet hver dag med de rådighedsbeløb, Naalakkersuisut lægger op til i betalingssystemet "Ilanngaassivik".
Rådighedsbeløbet er for lavt, understreger SIK i deres høringssvar til Naalakkersuisut. Foto © : KNR
07. juli 2017 08:25

Naalakkersuisut arbejder på, at du fremover skal indbetale din løn i et offentligt system, før du får dem udbetalt. Forslaget garanterer et såkaldt rådighedsbeløb, som fastsættes efter, om man har hjemmeboende børn eller ej.  

Et alt for lavt rådighedsbeløb, mener SIK.

- Inatsisartut skal blot være opmærksomme på, at vinderen her er landskassen, siger Jess G. Berthelsen, formand for SIK. 

LÆS OGSÅ Ilanngaassivik er ikke en god løsning

LÆS OGSÅ Din løn skal indbetales i offentligt system

Borgerne i landet skylder knap 1 milliard kroner til landskassen.

Men, med et system kaldet Ilanngaassivik, skal folk betale regninger og gæld til det offentlige automatisk, før de får deres løn udbetalt. På den måde vil Naalakkersuisut nedbringe folkets store gæld til landskassen.

Hele ens løn vil dog ikke gå til regninger, selvom man har meget gæld. Naalakkersuisuts lovforslag indeholder et såkaldt rådighedsbeløb, som fastsættes efter, om man har hjemmeboende børn eller ej.  

Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
Rådighedsbeløbet fastsættes efter, om man har hjemmeboende børn eller ej. Derudover kan mindstesatsen hæves, hvis der er tale om handicappede eller andre personer med særlige behov. Billede: Namminersorlutik Oqartussat.

For dem som har gæld, og bor alene uden barn, vil eksempelvis få udbetalt minimum 3.000 kroner om måneden. 

Hvis man har hjemmeboende barn, vil man få udbetalt minimum 4.500 kroner om måneden. 

Jess G. Berthelsen tror ikke på, at det er muligt at få mad på bordet hver dag og tøj på kroppen med de rådighedsbeløb, Naalakkersuisut lægger op til:

- 3.000 kroner om måneden for en person er langtfra nok til at leve af. Derfor foreslår vi, at rådighedsbeløbet bliver sat op til 5.000 kroner, og 2.000 kroner mere hvis man har barn. Altså, hvem kan brødføde sig selv med 100 kroner om dagen?