Sermersooq har økonomien på plads

BUDGET: Økonomien i kommunen forventes at fortsætte de positive takter, men der er stigende udgifter på vej.
Asii Chemnitz Narup Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
11. november 2015 10:35

Kommuneqarfik Sermersooq har vedtaget budgettet for 2016, og ifølge byens borgmester minder det om et eventyr.

Budgethæftet for 2016 indledes nemlig med en reference til H. C. Andersens fortælling om den grimme ælling - først var det skidt og siden blev det godt. Kommuneqarfik Sermersooq forventer, at den positive økonomiske udvikling i kommunen fortsætter i 2016, efter at kommunen havde store økonomiske vanskeligheder i 2013 og 14.

Den gode udvikling får politikerne til at fastholde et højt niveau for anlægsudgifter på omkring 200 millioner kroner - hvilket borgmesteren kalder en nødvendighed for at understøtte den økonomiske udvikling.

Læs også Sermersooq træder til i Tasiilaq-konkurs

Kommunen slår fast, at det "entydigt" er Nuuk by, der driver udviklingen fremad for kommunens finanser, og på den anden side forventer Kommuneqafik Sermersooq at betale cirka 230 millioner kroner i udligning og ekstraordinære bidrag til Grønlands øvrige kommuner.

Der er dog også problemer i udsigt for kommunen. Kommuneqafik Sermersooq er såvel som resten af Grønland afhængig af indtægter fra de nuværende hovederhverv fiskeri og turisme, og derfor forventer kommunen ikke en væsentlig vækst i skattegrundlaget de kommende år.

Læs også Bloktilskudet til kommunerne er fordelt

Til gengæld forventer kommunen et pres på udgiftssiden inden for områderne for socialt udsatte børn, uddannelse og sundhedsområdet.

Budgettet fremlægges i dag onsdag på et pressemøde.