Bloktilskudet til kommunerne er fordelt

Selvstyret og KANUKOKA har indgået bloktilskudsaftalen for 2016. Og det bliver godt 1,3 milliarder kroner, som kommunerne skal dele, hvilket er lidt flere end sidste års tilskud. Det glæder formand for kommunernes landsforening KANUKOKA, Palle Jerimiassen.
10. juli 2015 11:20

- Tilskud aftalen, tror jeg, vil blive et godt værktøj til kommunerne, siger formand for KANUKOKA, Palle Jerimiassen.

Kommunerne får 1,3 milliarder kroner fra Selvstyret til deling, og af dem får Qaasuitsup Kommunia rundt regnet 478 millioner kroner, Kommuneqarfik Sermersooq får 376 millioner kroner, Qeqqata Kommunia får 248 millioner kroner, mens Kommune Kujalleq får 215 millioner kroner.

Naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, forklarer at uddelingen er foretaget efter nogle beregningsmodeller.

Læs også Kommunerne og selvstyret enige om bloktilskud

- De fordeles alt efter kommunernes udgifter. Med hensyn til, for eksempel handicapområdet, VSP (vidtgående specialundervisning) og PPR (Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning) området, og så er der nogle skatteomlægning, som kommer ind over, og bloktilskudsmodellen selvfølgelig. Der ligger en række beregningsmodeller til grund for det, siger Andrea Uldum.

Derudover arbejdes der også for at få en bloktilskudsaftale, der strækker sig fra næste år, og frem til 2019.

Det vil hjælpe kommunernes trængte økonomi, mener Palle Jerimiassen.

Læs også Andreas Uldum: Jeg er ikke kun finansminister for Kommuneqarfik Sermersooq

- Med den nye aftale, der er kommet frem nu, har vi også lavet en fremtidssikret aftale, sådan, at vi har lavet en flerårig aftale, så kommunerne på den måde kan lave en flereårige budgetter, lyder det fra Palle Jerimiassen.

Andreas Uldum forklarer, at det er en midlertidig ordning, før en række større økonomiske beslutninger bliver taget i 2019.

- Der skal arbejdes på et nyt bloktilskuds- og udligningsmodel. Og den arbejde skal færdiggøres således at et nyt bloktilskud- og udligningsmodel kan træde i kraft i 2019. Så Naalakkersuisut har i den mellemliggende periode for 2016 til 2018 en midlertidig ordning, siger Andreas Uldum.

Læs også Palle Jerimiassen: Vi har svigtet

Med en aftale, der varer i flere år, får kommunerne plads til, at planlægge for fremtiden, og det giver dem også mere overskud til andre opgaver, mener formanden for KANUKOKA, Palle Jerimiassen.

Ud over det er vi også i gang med at lave nogle aftaler om, at få overdraget anlægsplanerne, når sektorplanerne er klar, så kommunerne ikke kun skal klare de daglige ydelser, men også kan få noget arbejde, hvor de kan tjene nogle penge, siger Palle Jerimiassen.

I 2013 modtog kommunerne godt 1 milliard kroner i bloktilskud, mens de i 2014 fik 1,29 milliarder kroner.