Ekspert: Selvstyret skal sikre sig bedre mod cyberspionage

It-sikkerheden her i landet er ikke god nok til at sikre Selvstyret mod spionage eller indtrængning i vigtig infrastruktur, mener Mikael Hertig, der til daglig arbejder med it-sikkerhed.
27. februar 2017 11:28

Hver dag bliver Selvstyret udsat for angreb, der forsøger at skade it-infrastrukturen og ifølge Digitaliseringsstyrelsen, der står for sikkerheden, så er man indtil videre gode nok til at beskytte sig mod hackere og it-kriminelle. 

Men Mikael Hertig, der er selvstændig og arbejder med it-sikkerhed stiller spørgsmålstegn ved om sikkerheden er god nok over for de kriminelle, der stjæler data eller trænge ind og styre infrastrukturen.

- Det er mit indtryk, at der er meget dataspionage, noget der foregår, uden at folk de gerne vil opdages. Som meget vel kan foregå sådan som med sikkerheden i Selvstyret er indrettet. Det er mit indtryk, at der rundt omkring kunne gøres mere, end det der gøres, siger han.

Mikael Hertig peger blandt andet på, at it-spionage kan gøre skade tilliden til Grønlands evner til passe på vigtige informationer og det kan i sidste ende skade mulighederne for at tiltrække investorer.

LÆS OGSÅ Grønland er under angreb hver dag

- Hvis nogen kan komme ind i Selvstyret forholdsvis billigt, så vil resultatet være, at nogen vil betakke sig og sige at det er lidt for simpelt. Hvis vi kan komme ind, så kan de andre også, siger han.

Tony Ditlevsdal, der er afdelingschef i Digitaliseringsstyrelsen fortæller, at man aldrig kan være 100% sikre, og at de hele tiden må udvikle.

- Men indtil videre vil jeg vurdere, at vores sikkerhed overfor spionage er og har været god nok, siger han.

Mikael Hertig erkender, at han ikke kender det præcise sikkerhedsniveau hos selvstyret, men siger, at politikerne bør overveje at indføre lov om center for cybersikkerhed i Grønland.

LÆS OGSÅ Aleqa mener ikke man kan gardere sig mod cyberspionage

- Nej jeg kan ikke vide det præcist, men jeg kan lave en vurdering og min vurdering er at det kunne være bedre. Og noget man kan gøre er at henvende sig til statsministeriet for at få aktiveret loven om Center for Cybersikkerhed, siger han.

Loven om Center for Cybersikkerhed, som Mikael Hertig henviser til, er en afdeling under Forsvarets Efterretningstjeneste, der arbejder på at sikre it-sikkerhed for de dele af infrastrukturen som er særligt vigtige for samfundet, for eksempel telenettet, vandforsyningen eller elnettet.

Loven kan sættes i kraft i Grønland med en kongelig anordning.