Selvstyret overlader NunaMinerals til briterne

Selvstyret har opgivet sit mangeårige medejerskab af NunaMinerals. Nu overtager det britiske Greenland Mining Management, GMM både Selvstyrets lån til NunaMinerals på 4,5 millioner kroner og Selvstyrets aktiepost. Dermed har Selvstyret godtaget den redningsplan for NunaMinerals, som GMM har lagt på bordet.
Foto © : NunaMinerals
26. november 2015 15:52

Der er snart ikke meget grønlandsk over mineselskabet NunaMinerals.

Naalakkersuisut træder nemlig som den hidtil største aktionær helt ud af det gældsplagede mineselskab.

Dermed har Naalakkersuisut nikket ja til det britiske mineselskab, Greenland Mining Managements restruktureringsplan for NunaMinerals.

 

Læs også GMM forsøger at redde NunaMinerals

 

Landskassen får sine penge tilbage

Det betyder konkret, at GMM overtager det lån på 4,5 millioner kroner, som det daværende Naalakkersuisut har ydet til NunaMinerals tilbage i december 2014 med Finansudvalgets velsignelse.

- Det var en håndsrækning til NunaMinerals, så de kunne arbejde sig ud af selskabets alvorlige økonomiske problemer, lyder det i en meddelelese fra Naalakkersuisut.

Aftalen mellem Selvstyret og GMM er resultatet af en forhandling, som reelt startede, da NunaMinerals indgik en betalingsstandsning den 15. maj i år.

- Nalakkersuisut er meget tilfreds med resultatet, som bygger på en langvarig proces med en meget realistisk indstilling til NunaMinerals' situation og behovet for at skabe en levedygtig model for NunaMinerals overlevelse, heddet det videre.

Samtidig overtager GMM også Naalakkersuisuts store aktiepost på lidt over en tredjedel af aktierne i NunaMinerals.

 

Eneste halmstrå

Opfattelsen er, at GMM var det eneste strå, Naalakkarsuisut havde at klamre sig til, hvis man skulle have sine penge tilbage og NunaMinerals skulle reddes.
Et enigt Finansudvalg har da også nikket ja til løsningen.

- Situationen taget i betragtning, så er det nok den bedste løsning, der kunne komme, siger finans- og råstofordfører for Inuit Ataqatigiit, Naaja Nathanielsen.

- Nu får selskabet en mulighed for at blive videreført, og vi får noget ro på, og løsningen skaber trods alt en bedre historie end at NunaMinerals går konkurs, siger Naaja Nathanielsen videre.

 

Læs også Aktiesalg skuffer NunaMinerals

 

IA glade for salget af NunaMinerals

Redningsplanen betyder også, at GMM kommer til at sidde på i alt 85 procent af aktierne i NunaMinerals, mens de eksisterende aktionærer beholder de resterende 15 procent af aktierne.

Dermed kommer NunaMinerals forventeligt på britiske hænder og bliver et London-baseret selskab. Men det er ikke noget, der generer IA:

- NunaMinerals har jo stadivæk aktiviteter i Grønland, og der kommer stadigvæk til at foregå efterforskning i Grønland og lagt skatter i Grønland, så på den måde hilser vi det velkomment, at NunaMinerals i sin nye form vedbliver med at operere her i Grønland, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

Greenland Mining Management har tidligere fortalt, hvordan mineselskabet vil investere i miner og virksomheder især i USA. Indtægter herfra skal så bruges til at investere yderligere i Grønland.

Men før det kommer så langt er der et hængeparti. Og det er, at kreditorerne, der har penge til gode i NunaMinerals som blandt andre det selvstyreejede Greenland Venture også nikker ja til restruktureringsplanens krav vedrørende deres tilgodehavender.  GMM har også betinget sig, at selskabet kan videreføre NunaMinerals på børsen i København.