Løkke: Selvstændighed stopper dansk hjælp til Grønland

Grønland må gøre det klart over for sig selv og den danske regering, om landet ønsker at forblive som en del af Rigsfællesskabet eller være selvstændigt. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen ved en forespørgselsdebat i Folketingssalen fredag.
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Ritzau
19. januar 2018 13:33

Bag debatten stod Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen. Han havde bedt statsministeren redegøre for den grønlandske selvstændighedsproces og landets økonomi.

Statsministeren fastslog, at den økonomiske hjælp fra Danmark til Grønland ikke kan fortsætte, i tilfælde af at landet bliver selvstændigt.

- Jeg kan ikke se en situation for mig, hvor statens tilskud eller opgaveløsning fortsætter i en længere periode efter Grønlands selvstændighed, siger Lars Løkke Rasmussen ved fredagens debat.

LÆS OGSÅ DF vil have Folketinget til at udtrykke kritik af Grønland

Han påpeger, at Grønlands økonomiske konjunkturer er gode på grund af øget vækst og beskæftigelse, men at landet står over for flere udfordringer.

- Der er brug for reformer og nye indtægter. Ifølge Grønlands økonomiske råd er der behov for budgetforbedringer på cirka en milliard kroner, hvis velfærden skal sikres.

- De beregninger er lavet ud fra, at landet er en del af Rigsfællesskabet, og at Danmark støtter landet økonomisk, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han gjorde desuden opmærksom på, at Grønlands økonomiske råd har vurderet, at Grønlands planlagte investeringer i en ny og bedre infrastruktur - heriblandt tre nye lufthavne - ikke er rentable og kan udgøre en risiko for landets økonomi.

- Der er samlet set en situation, hvor man i Grønland står med en meget stor økonomisk udfordring, hvis Grønland skal være selvstændige, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.