Søkablet er sikret - igen

TELE-POST har nu afsluttet det omfattende entreprenørarbejde, som betyder, at søkablet, Greenland Connect, i fremtiden vil være beskyttet mod drivende gletsjeris ud for Nuuk.
29. november 2012 05:01

Arbejdet er udført ved hjælp af robotter, hvilket ikke er set før i lignende projekter.

Normalt anvender man dykkere til at fastmontere kabler i to undersøiske tunneller, men da Godthåbsfjordens gletsjeris kan stikke helt ned til 170 meters dybde, ligger de nye grønlandske tunneller 209 meter under havoverfladen, på sikker afstand af selv det største isbjerg.

På så stor vanddybde kan dykkere imidlertid ikke arbejde, og derfor måtte en robot træde til.

- Der er for første gang i historien anvendt en robot til at foretage de manuelle operationer på havbunden. En teknik, der er helt uprøvet, og derfor har planlægningsarbejdet været særligt grundigt, siger TELE-POSTs tekniske direktør, Jørn Jespersen i en kommentar.

TELE-POST har stået i spidsen for projektet i samarbejde med en række internationale leverandører samt lokale underleverandører.

De to tunneller er 1165 meter lange og blev boret i sommer fra stranden ved Sanabugten og ud i Godthåbsfjorden. Tunnellerne er foret med kraftige stålrør. Det ene tunnelrør anvendes til søkablet til New Foundland i Canada, mens det andet tunnelrør rummer det kabel som forbinder Nuuk med Qaqortoq og Island.

Omlægningen af søkablet har ikke kunnet mærkes af grønlandske kunder, da trafikken er blevet omdirigeret fra det ene til det andet kabel, mens arbejdet stod på.