Fiskerilov: Formand står bag forslag - men forstår bekymring

Et nyt lovforslag til en ny fiskerilov vækker bekymring hos organisationer. Formanden for Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst er ikke i tvivl om, at man ville lytte til alle parter.
Skrevet af Ivik Kristiansen
17. august 2017 09:41

Naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov bliver mødt med bekymring. Og det er til at forstå, mener formand for Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst, Hans Aronsen, fra Inuit Ataqatigiit. Han står dog bag forslaget, da han mener, at loven vil sikre, at flere får gavn af fiskeriet.

- Vi mener, at det er godt, at fiskeriet bliver spredt ud, og vi vurderer, at det bliver nødt til at være sådan, siger Hans Aronsen.

Hvis forslaget bliver vedtaget som den ser ud nu, vil landskassen på længere sigt gå glip af op mod 130 millioner kroner om året, mens erhvervet kan miste indtægter for op mod 180 millioner kroner årligt, målt ud fra landets BNP, fremgår det af bemærkningerne til forslaget.

Hans Aronsen erkender, at landskassen vil få færre penge fra fiskeriet.

LÆS OGSÅ Aalisarneq pillugu inatsisissatut siunnersuut akisusinnaasoq

Han regner dog med, at loven vil se anderledes ud, når den bliver vedtaget.

Og dér er det vigtigt at ramme en god balance mellem færre indtægter og flere mennesker, der får gavn af fiskeriet, mener Hans Aronsen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at man vil arbejde for at nå frem til den bedst mulige resultat mellem det samfundsmæssige værdi og landets økonomi, siger Hans Aronsen.

LÆS OGSÅ Siunnersuut akisussaassuseqanngitsuliorneruvoq

Men Naalakkersuisuts forslag bliver mødt med bekymring. Blandt andet kritiserer Grønlands Erhverv loven for ikke at være lavet ordentlig, og at det vil gøre Grønland fattigere.

Bekymringerne er til at forstå, siger Hans Aronsen.

- Under alle omstændigheder skal alle mulige inddrages, og der vil komme nye ændringer, siger formand for Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst, Hans Aronsen, fra Inuit Ataqatigiit, der også opfordrer interesseorganisationerne til at samarbejde.

LÆS OGSÅ Siunnersuut qularnerulersitsisinnaasunik imaqartoq