Retssikkerheden halter

Når borgere i Grønland møder retssystemet kan de ikke være sikker på en retfærdig rettergang.
Foto © : Google Maps
Skrevet af Inge S. Rasmussen
28. november 2016 06:44

Det fremgår af en rapport fra Advokatrådet, som bliver offentliggjort mandag. En arbejdsgruppe under rådet har udarbejdet en række anbefalinger inden for retsvæsenet i Grønland.

Et af kritikpunkterne er de autoriserede forsvarere. Deres faglige niveau anses ikke for at være tilstrækkeligt højt til at kunne matche anklagemyndigheden, der ofte er repræsenteret af jurister.

Det giver en skævhed og gør, at det må anses for tvivlsomt, om den grønlandske kriminalproces opfylder menneskeretlige krav om et effektivt forsvar, skriver arbejdsgruppen i rapporten.

De anbefaler blandt andet at forsvarerne får løftet deres kompetencer og at erhvervet bliver professionaliseret, så det ikke længere er de pågældendes bibeskæftigelse men om muligt fuldtidserhverv.

Et andet punkt er de fire retskredse. Advokatrådet anbefaler at retskredsene slås sammen til én for at styrke det faglige niveau hos kredsretterne, hvilket igen vil øge kvaliteten af kredsretternes afgørelser.

Naalakkersuisoq for retsvæsen, Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit, skal mødes med justitsminister Søren Pind i starten af december.

Her vil Sara Olsvig understrege at grønlandsk standard skal højnes på retsområdet, som det også fremgår af selvstyreaftalen, siger hun til avisen Politiken.