Rapport om Newport: Selvstyret bør overveje forskellige risikofaktorer

Konsulentfirmaet Cowi har undersøgt de samfundsmæssige konsekvenser ved Projekt Newport, som vil udvide landingsbanen og forbedre faciliteterne i Ilulissat Lufthavn.
Foto © : Qaasuitsup Kommunia
Skrevet af Inge S. Rasmussen
31. juli 2015 07:16

Analysen viser, at selve lufthavnsprojektet og det, der vedrører infrastrukturen vil koste samfundet i omegnen af 100 millioner kroner.

Anderledes ser det dog ud hvis man indrager prognoserne for turismestigningen:

"Når de samlede velfærdsøkonomiske effekter (inklusiv turismeeffekterne) betragtes, er økonomien meget positiv med en værdi af knap 3,4 milliarder kroner. Det skyldes det store antal turister som Newport lægger til grund for sin forretningsplan," står der at læse i Cowi-analysen.

LÆS OGSÅ Risikabelt projekt for Grønland

Rapporten anbefaler derfor Selvstyret at overveje forskellige risikofaktorer. En af dem er turismeforventningerne.

"Antallet af forventede nye udenlandske turister er meget stort i forhold til situationen i dag. Så det forudsættes implicit i Newport-projektet, at turismesektoren og arbejdsmarkedet har kapacitet til denne vækst." - citat slut.

Ilulissat har godt 4.500 indbyggere. Hvis Newports forventninger holder stik, vil Ilulissat skulle se frem til 25 gange flere turister om året, end der er indbyggere i Ilulissat, skriver Cowi.

Analysen fra Cowi, udkom i november sidste år og var bestilt af det daværende Departementet for Sundhed og Infrastruktur.

LÆS OGSÅ Lars-Emil Johansen råber vagt i gevær

LÆS OGSÅ Borgmester må skrinlægge drømmeprojekt