Risikabelt projekt for Grønland

Regningen for Newport risikerer at havne hos befolkningen, hvis projektet fejler, advarer naalakkersuisoq for infrastruktur.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. juli 2015 17:03

Den ansvarlige naalakkersuisoq for infrastruktur Knud Kristiansen (A) maner til besindighed, når det drejer sig om projekt Newport i Ilulissat.

Det er et kommunalt projekt, som er spændende, men som Naalakkersuisut ikke har forpligtet sig overfor, hverken ved møder eller forhandlinger med kommunen, siger Knud Kristiansen.

Læs også Borgmester må skrinlægge drømmeprojekt

- Naalakkersuisut synes, det er et interessant projekt. Men det har økonomiske aspekter, som kan få alvorlige konsekvenser for hele landet, påpeger han overfor Radioavisen.

Flere fremtrædende siumuttere med borgmester Ole Dorph og Inatsisartut-formand Lars-Emil Johansen i spidsen, har undret sig over hvorfor Naalakkersuisut ikke ønsker at tage imod den tilsyneladende udstrakte hånd fra fremmede investorer.

- Der er altid aspekter ved fremmedfinansiering, som man skal undersøge nøje først, siger Knud Kristiansen.

Læs også Lars-Emil Johansen råber vagt i gevær

Ifølge Knud Kristiansen kræver investorerne, at Selvstyret udsteder en garanti for projektet. Desuden kræves der et investeringsafkast (rente, red.) på mellem 8 og 10 procent. Et højt tal set i forhold til, at Selvstyret ville kunne låne til en rente på en halv procent, hvis projektet skulle gennemføres med Selvstyret som ejer.

- Investorerne ønsker at Selvstyret udsteder en garanti for projektet. I sidste ende bliver det Landskassen og dermed befolkningen, der skal betale hvis det ender galt. Så risikoen er utrolig stor, siger Knud Kristiansen.

 

Ilulissat som indgang

Han fremhæver videre, at projektet vil gøre Ilulissat til Grønlands eneste indgangsport for atlanttrafik. Det vil sige, at Ilulissat skal overtage den rolle som Kangerlussuaq og Narsarsuaq spiller i dag.

- Ifølge projektet forudsættes det, at Ilulissat er primær indgangsvinkel til Grønland. Det vil være utroligt dårligt for Sydgrønland og resten af østkysten, anfører Knud Kristiansen og henviser til, at koalitionsaftalen fastslår, at Naalakkersuisut skal arbejde for hele landet.

Læs også Ingen turismestrategi for Ilulissat