Qullissat-minder skal vendes til noget positivt

Qullissat.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
08. juli 2017 15:41

Det var sommer i 1972, da det første skib sejlede fra Qullissat på nordsiden af Qeqertarsuaq. Thorkild Jeremiassen var ombord:

 - Jeg kan tydeligt huske, at det var en vindstille og solskinsrig dag, siger Thorkild Jeremiassen, der var 21 år i 1972.

Hans gode ven Jonas Fleischer, som allerede var flyttet til Aasiaat, kan huske, at han blev meget rørt, da han hentede sine forældre i Aasiaat havn.

- Det var meget svært at se de ældre græde af sorg. Jeg kunne se dem blive sejlet frem med en lastpram fra skibet med tårer i øjnene, erindrer Jonas Fleischer.

LÆS OGSÅ Asiaq frigiver Qullissat-arkiv

Der er gået 45 år og de triste minder er blevet erstattet med gode nye begivenheder, nemlig den årlige sommerlejr i Qullissat.

- Efter 40 år med sorg har vi besluttet, at det er på tide at komme videre. Nu skal vi ændre de triste minder til gode dejlige minder, derfor er arrangementet for i år ekstra specielt, siger Thorkild Jeremiassen.

Arrangementets koordinator, Dorthe Løvstrøm Mathiesen, fortæller til KNR, at der i anledning af 45-året for lukningen vil være flere begivenheder end normalt ved det årlige sommerstævne i byen, der normalt er stille og øde.

LÆS OGSÅ Royal tirsdag: Regentparret i Qullissat og Saqqaq

Flere musikkere skal optræde under festlighederne i næste uge i Qullissat. Spillelisten tæller blandt andet Pele Møller band, Qulleq, Maalia og Juuna som alle har en tilknytning til kulminebyen.

- Koncerten foregår ude i det fri hvis vejret tillader det. Hvis der er dårligt vejr bliver det i forsamlingshuset, siger Dorthe Løvstrøm Mathiesen.

Sælkonkurrence, madlavning i det fri, gudstjeneste og fodbold er blandt andet på det fem dage lange program. Stævnet bliver holdt fra den 9. til og med 14. juli.

LÆS OGSÅ Qullissat – set med Paninnguaq’s øjne

LÆS OGSÅ Dronningen giver Qullissats tidligere borgere bedre minder

LÆS OGSÅ Makka Kleist: Qullissat havde stor betydning for landets historie