Makka Kleist: Qullissat havde stor betydning for landets historie

Der blev garanteret knebet en tåre, da Grønlands Nationalteater i fredags havde premiere på musikteaterstykket Qullissara - en fortælling om den nedlagte kulmineby Qullissat ved Vaigatstrædet, som i disse dage markerer 40-året for byens lukning.
Skrevet af Karsten Sommer
09. juli 2012 09:03

Og premieren kunne  ikke have  foregået et mere passende sted end netop i Qullissat, i det gamle forsamlingshus, hvis vægge helt frem til 1972 lyttede med, når byens populære musikere gav den hele armen med Hawaii-guitar, stylofon - og smukke sange.

Makka Kleist, som har skrevet musikteaterstykket, er selv født og opvokset i Qullissat. Hun var en af de flere tusinde, der dengang blev tvangsforflyttet, og hun er ikke i tvivl om at den smertelige fortælling om byen, der blev lukket med et pennestrøg fra København, også har et budskab til nutidens grønlændere.

- Det skyldes at Qullissat har haft så stor en betydning  for vores lands historie. Der hvor vi står i dag på kulturens område, med musikken og med arbejderbevægelsen, vi havde ikke nået hertil, hvis ikke det havde været for Qullissat. Der var et meget stærkt sammenhold i byen. Måske fordi alle kom fra forskellige steder i Grønland og fra udlandet.

Qullissara fortæller om livet i denne globaliserede by - på godt og ondt - Det er den råstyrke og den kulturelle mangfoldighed som Makka Kleist håber tilskuerne vil opleve, når teaterkoncerten til efteråret vil kunne ses i hele Grønland.

- Først og fremmest vil folk få en dejlig time med god musik. Og så håber jeg selvfølgelig at især de unge får lidt indblik i vores historie. For det var jo ikke kun i Qullissat at det her foregik. Tvangsflytningerne, affolkningen, alt det onde og det ømme, det foregik jo langs hele kysten i 60´erne og 70´erne. Mange små bygder blev tvangslukket og affolket. Mange oplevede de samme traumatiske ting, siger Makka Kleist.

Og så er der jo musikken, der løber som en rød og varm tråd igennem hele forestillingen. Nogle af nutidens bedste sangere - Mike Fencker Thomsen, Kimmernaq Kjeldsen og Pilu Noahsen med et svingende band af unge musikere, giver nye friske udgaver af 60´ernes populære Vaigatmusik - med sangtekster, der stadig elskes den dag i dag.

- De var altså gode til at lave tekster dengang. De kunne sige "hjerte" og "smerte" på så mange finurlige måder. Vores sprog blev brugt på en helt anden måde dengang. Og teksterne var fulde af flotte billeder - om kærligheden og livet, slutter Makka Kleist fra Grønlands Nationalteater.