Juraprofessor Politisk afslag vil være magtfordrejning

Det er fint at være politisk modstander af uranudvinding, men naalakkersuisutmedlemmerne vil være bundet af lovgivningen, hvis og når de skal behandle en ansøgning om minedrift på Kuannersuit - ellers er det magtfordrejning, forklarer professor.
Foto © : KNR
Skrevet af Jaaku Lyberth
14. november 2016 15:35

Mens Greenland Minerals and Energy(GME) er i gang med at gøre sine miljøundersøgelser færdige i dialog med Selvstyret, så er de nye regeringspartier rygende uenige om uranudvinding. Politiske udmeldinger er helt i orden, men regeringen skal følge lovgivningen - uranmodstander eller ej, lyder det fra juraprofessor.

- Det er ikke et spørgsmål om en gråzone, hvis man siger, man er ligeglad med, hvad der står i loven, og man har besluttet sig på forhånd, så kan man meget vanskeligt påstå, at man foretager en afvejning, lyder det fra Peter Pagh, juraprofessor på Københavns Universitet.

IA lægger op til politisk afslag

Han slår fast, at når naalakkersuisut træffer afgørelse om en råstoftilladelse, skal det ske på baggrund af, hvad der står i råstofloven.

- Og ikke på baggrund af hvad man i øvrigt mener om verden, siger Peter Pagh.

Læs også Koalitionspartier klar til at kæmpe mod hinanden

Professorens udlægning er interessant, da IAs formand og medlem af naalakkersuisut, Sara Olsvig, har gjort det klart, at partiet vil stå fast på sin nultolerance overfor uranudvinding, også når det gælder en fremtidig ansøgning fra GME om minedrift på Kuannersuit - Kvanefjeldet.

Peter Pagh, juraprofessor ved Københavns Universitet.

 

Foto © : Københavns Universitet

- Så GME ved, at de risikerer et nej ikke kun af miljømæssige, men også af politiske årsager, sagde Sara Olsvig i fredagens udgave af Weekendavisen.

Naalakkersuisut bundet af loven

Men som medlem af naalakkersuisut kan Sara Olsvig ikke på forhånd sige, at hun vil nægte GME en tilladelse:

- Problemet er, hvis man træffer en afgørelse, fordi man på forhånd har en bias, så vil den, der får afslag, med god ret kunne sige, at det ikke er udtrykt for lovlig forvaltning.

- Det er udtryk for magtfordrejning, fordi man simpelthen på forhånd har afgjort resultatet, siger Peter Pagh.

Læs også Qulaarpaa Uran kan knække den nye koalition

Sara Olsvig og resten af uranmodstanderne fra IA, der også er medlem af naalakkersuisut, vil altså være bundet af lovgivningen.

- Dermed har jeg slet ikke taget stilling til, hvorvidt det vil være sagligt at meddele afslag efter råstofloven, for det synes jeg er meget tænkeligt, men så må man anvende råstoflovens kriterier, og ikke hvad man synes, sagde Peter Pagh - juraprofessor ved Københavns universitet.

Kielsen: Grønland risikerer erstatningskrav

I debatprogrammet Qulaarpaa sagde formand for Naalakkerusisut Kim Kielsen, at hvis GME kan leve op til miljøkravene, har Grønland ifølge lovgivningen pligt til at give tilladelse til udvinding.

Du kan se programmet her: Qulaarpaa | Ny regeringskoalition 10-11-2016

Giver Grønland ikke en tilladelse, kan Grønland risikere at skulle betale en stor erstatning til GME, der indtil videre har brugt 400 millioner kroner på projektet.

Læs også GME-aktierne dykker efter ny regering

Sara Olsvig har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, men hun henviser til sin partifælle og naalakkersoq for råstoffer, Múte Borup Egede. KNR arbejder på at få en kommentar fra Múte Borup Egede.

Læs også Qulaarpaa Kvanefjeldsprojektet vil teste koalitionen