Koalitionspartier klar til at kæmpe mod hinanden

IA åbner for at give GME afslag baseret på politik, men det hører sig ikke til i en retsstat, lyder det fra ekspert.
Sara Olsvig siger i dagens udgave af Weekendavisen, at GME risikerer et nej af politiske årsager. Juraprofessor slår dog fast, at man naturligvis skal følge loven.
11. november 2016 15:53

Det står nu klart, at den nye koalition ikke bare er enig om at være uenige i uranspørgsmålet.

Partierne er klar til at modarbejde hinanden internt i Naalakkersuisut i sagen om det største erhvervsprojekt i Grønland nogensinde - mineprojektet på Kvanefjeldet.

- Vi fastholder nultolerancen, lød det fra Sara Olsvig i torsdagens Qulaarpaa.

SIK chokeret

Her mødte den nye koalitionsaftale kraftig kritik fra blandt andre fagforeningen SIK:

- Det er chokerende, at man er blevet enige om at være uenige, når der er så mange muligheder for uranudvinding i Grønland, siger Jess G. Berthelsen.

Læs også Uran kan knække den nye koalition

Kim Kielsen manede til besindighed og forsikrede om, at Naalakkersuisut vil følge lovgivningen, hvis der kommer en ansøgning fra GME om minedrift på Kuannersuit - Kvanefjeldet.

 - Vi skal følge loven. Og jeg regner bestemt også med, at de andre medlemmer af Naalakkersuisut vil følge loven, siger Kim Kielsen.

GME risikerer politisk afslag

Formanden for koalitionspartneren IA, Sara Olsvig går dog et skridt videre i et interview i dagens udgave af Weekendavisen, hvor hun gør det klart de vil arbejde mod GMEs projekt.

- Så GME ved, at de risikerer et nej ikke kun af miljømæssige, men også af politiske årsager, siger Sara Olsvig til avisen ifølge Sermitsiaq.AG.

Læs også Kvanefjeldsprojektet vil teste koalitionen

Det vil dog være ganske uheldigt for slet ikke at sige utænkeligt, hvis GME ender med at få et afslag baseret på politik i stedet for ordene i råstofloven.

Det siger juraprofessor ved Københavns Universitet, Peter Pagh.

Professor kan ikke forestille sig nogen så åndsvag

Forvaltningen skal nemlig ske efter lovgivningen, og Pagh ønsker slet ikke at kommentere på, hvad det vil betyde for GME, hvis man alligevel endte med at give et afslag baseret på politik og ikke loven.

- Ja, det kan jeg jo ikke sige, for det bliver jo et hypotetisk spørgsmål. For jeg kan jo ikke forestille mig, at nogen er så åndsvage, at de gør det der.

- Jeg kan jo ikke forestille mig, at man ikke fortæller, at det her må man altså træffe beslutning om efter reglerne, siger Pagh.