Folketingsvalget 2015 Politiker og medier: Vi gør hvad vi kan

Forsker mener, at lav stemmeprocent blandt andet kommer af sparsom dækning af det grønlandske folketingsarbejde. Det kunne gøres bedre, lyder det fra Sermitsiaq.
03. juni 2015 17:15

Medier og politikere kan blive bedre til at fortælle borgerne, hvad de grønlandske politikere laver i Folketinget.

Det mener en folketingskandidat, KNR og Sermitsiaq. Meldingerne kommer, efter at en forsker har sagt, at både medier og politikere kan gøre mere for at fortælle om folketingsarbejdet til befolkningen og dermed sikre en større stemmeprocent.

Stemmeprocenten kommer sjældent op over de 60 procent, når der er valg i det danske parlament.

I følge samfundsforsker Birger Poppel er det blandt andet, fordi politikere og medier blive bedre til at fortælle befolkningen om arbejdet i Folketinget, og hvilken betydning det har for den enkelte borger.

Læs også Bedre dækning kan give højere stemmeprocent

Det handler - meget naturligt - mest om Inatsisartut i medierne, men det kan være med til at give et indtryk af, at Folketinget ikke er så vigtigt, lyder vurderingen fra forskeren.

Hos Inuit Ataqatigiit nikker Johan Lund Olsen genkendende til problematikken. Han mener, at de folkevalgte bør melde ud, hvad de går og laver, eksempelvis via de sociale medier.

Han sender dog bolden videre til medierne, som han ønsker en tættere kontakt med.

- En større valgdeltagelse kan også hjælpes på vej ved, at et public service-organ som KNR også bidrager med mere information om arbejdet i Folketinget udover nyhederne i Radioavisen, siger han.

Læs også Tæt dansk valg giver os og Færøerne stor indflydelse

Hos både KNR og Sermitsiaq erkender man, at folketingsarbejdet kunne dækkes bedre.

KNR-nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund kalder dog den nuværende dækning for en prioritering, som han er tilfreds med.

- Jeg synes faktisk, at vi ret ofte beskriver, hvad det er, de laver. Så jeg synes, vi har fokus på det. Om det er nok, kan vi altid diskutere, men det er i hvertfald ikke fremmed for os, siger han.

Hos avisen Sermitsiaq er det et spørgsmål om ressourcer, lyder det fra chefredaktør, Poul Krarup. Han mener, at det tværtimod er Inatsisartuts bord, hvis befolkningen skal blive klogere på arbejdet i Folketinget.

- Inatsisartut skal bruge flere penge på at lave valgudsendelser og vælgermøder. Politikerne skal der fortælle, at det ikke er ligegyldigt, hvem der sidder i Folketinget, siger Poul Krarup.

Læs også Folketingsvalget i KNR