Servicekontrakter: Operatører frygter for forretningen

En bopælsattest er nu afgørende for, om en passager kan få dækket sine omkostninger i forbindelse med forsinkelser på Disko Lines servicekontraktruter.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
13. januar 2017 15:56

Det stopper udviklingen af turismen i Sydgrønland, at Naalakkersuisut forskelsbehandler passagererne, mener bestyrelsesformand i turistorganisationen Destination South Greenland.

22,2 millioner kroner om året har Naalakkersuisut afsat på finansloven til at imødekomme den kraftige kritik af de nye servicekontrakter på passagertransport.

Resultatet er blandt andet en række forsikringsordninger, der trådte i kraft 1. januar, hvor den store vinder af servicekontrakterne - Disko Line - overtog servicekontrakterne i Syd- og Midtgrønland samt Diskobugten.

Men ikke alle passagerer kan nyde godt af de nye forsikringer. Passagerer, der ikke er bosat i Grønland, har eksempelvis ikke ret til at få en ny flybillet, hvis vedkommende kommer for sent til afgangen på grund af en forsinkelse med én af Disko Lines servicekontraktruter.

LÆS OGSÅ Borgmester kræver uvildig undersøgelse af servicekontrakter

Dermed stilles udenlandske turister - herunder folk med bopæl i Danmark - markant ringere, og det skuffer Ditte Sorknæs bestyrelsesformand i turistorganisationen Destination South Greenland:

- Vores medlemmer står pludselig med en kæmpe usikkerhed og udsigten til en ringere indtjening end tidligere, udtaler Ditte Sorknæs i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Protestgruppe stadig utilfreds med servicekontrakter

Ditte Sorknæs påpeger, at de nye regler gør det mere risikabelt at arrangere pakkerejser, fordi turistoperatørerne eksemplelvis skal betale overnatning for gæster, der strander.

- De fleste turistaktører i Sydgrønland er mindre, private foretagender, der kæmper hårdt for at skabe vækst og arbejdspladser gennem turisme. De kan ikke tåle for store risici i deres daglige drift, og det er netop, hvad den nye servicekontrakt har skabt for dem, siger Ditte Sorknæs.

Se Qanorooqs indslag om emnet over artiklen.