Opbakning til at Naalakkersuisut overtager sagsbehandling

Der er politisk flertal til Naalakkersuisuts forslag om kunne overtage arbejdet i kommunernes socialforvaltninger, hvis ikke de selv handler på indberetninger om omsorgssvigt.
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
27. april 2016 15:25

Med forslaget vil Naalakkersuisut kunne suspendere reglerne på det sociale område, så Naalakkersuisut kan overtage kommunernes forvaltning på hele eller dele af det sociale område, når de ikke selv løfter deres ansvar.

Derfor var det også en tilfreds naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen, der i går under førstebehandlingen kunne se sit forslag henvist til videre drøftelse i Familie og Sundhedsudvalget:

- Når vi gentagne gange oplever, at kommunerne ikke handler vedrørende nogle konkrete sager, så har vi mulighed for, at Naalakkersuisut kan suspendere kommunernes ansvar og tage over. Så har vi større sikkerhed for, at borgere, der har brug for hjælp, kan få den nødvendige hjælp, siger Martha Lund Olsen.

 

Læs også Naalakkersuisut vil stramme grebet om kommunerne

Kan ikke stå alene

Men selv om der var opbakning til forslaget, kan det ikke stå alene, mente flere ordførere. Der skal mere til for at løse de massive sociale problemer med omsorgssvigt.

Men ordfører for IA, Agathe Fontain, frygter også for kommunernes selvstændighed. For hvad bliver det næste? At Naalakkaersuisut tager styringen i kommunerne, hvis der for eksempel er for mange, der ikke består deres prøve i Folkeskolen?

Forslaget løser jo ikke problemerne, mener Agathe Fontain:

- Problemet er, at en sagsbehandler i dag har så mange sager. Mange af dem har op til 300 sager, fik vi på et tidspunkt at vide. Og vi mener, at vi i hvert fald er nødt til at sætte et loft over hvor mange sager de skal løse.

 

Tilsyn hvert år

IA anbefaler også, at Naalakkersuisut fører tilsyn med kommunerne hvert år og at Tilsynsrådet ikke nøjes med at besøge dem hvert fjede år.

Løsgænger Naaja Nathanielsen mener sammen med IA, at socialrådgivere skal have færre sager og mere i løn.
Hun mener også, at omsorgssvigt af børn og unge bunder så dybt med sager der ligger uløste hen i årevis, at der bør etableres en "national nødplan".

- Lovforslaget handler kun om brandslukning. Vi må helt ned og grave i ondets rod, forklarer Naaja Nathanielsen:

 

Læs også Lovbrud har intet med sagsbehandlere at gøre

 

 - Fordi det handler også om at bryde den sociale arv. Hvorfor har vi ikke flere lærere for eksempel i indskolingen? Er hele sundhedsvæsnet gearet på at identificere og tage hånd om de børn, hvor der er sociale problemer der hjemme? Hvordan kan det være, at vi har så mange unge, der render rundt og ikke laver noget som helst? Det er ikke godt nok at vi har Piareersarfiit, når der er så stor flaskehals og ventetid. Det hele bider sig selv i halen. Så jeg mener, der er brug for en samlet handleplan, der skal gælde hele landet, siger Naaja Nathanielsen.

 

Skyder ned

Men naalakkersuisoq, Marthe Lund Olsen mener ikke der er nogen tid at spilde og skyder forslaget ned:

- Jeg synes, det er vigtigt at handle, når  man ved der er nolge problemer i stedet for at sætte et stort kommissorium i gang, der skal arbejde og tænke tanker i to-tre år og først derefter lave den helt store plan.

Mens Partii Naleraq ikke kan støtte, at kommunernes lovpligtige kompetancer tages fra dem uden videre.

- Vi opfordrer tværtimod kommunerne og selvstyret til at arbejde sammen, fordi der er brug for alle tilgængelige ressourcer, lyder det fra partiformand, Hans Enoksen.