Lovbrud har intet med sagsbehandlere at gøre

Departementet for familie, ligestilling og sociale anliggender har ikke politianmeldt sagsbehandlere eller kommuner i forbindelse med de sociale tilsyn, som departementet har foretaget i Qaasuitsup og Qeqqata Kommunia.
Skrevet af Laura Aggernæs
19. marts 2015 17:09

Det slår Naalakkersuisoq for familie, ligestilling, sundhed og sociale anliggender Martha Lund Olsen fast i et interview med KNR.

- Vi har ikke været i kontakt med henblik på at politianmelde sagsbehandlere eller kommunen i det hele taget. Der hvor der har været kontakt med politiet, det er omkring nogle konkrete sager. Tit og ofte med omsorgssvigtede børn, så er der jo også overgreb, vold eller seksuelle overgreb, og det er sådan noget, vi snakker med politiet om, siger Martha Lund Olsen.

- Så I har ikke nogen intentioner om at stille spørgsmål ift. sagsbehandlerne eller kommunale politikere i denne her forbindelse?

- Ikke lige pt, nej, siger Martha Lund Olsen.

 

Politi samarbejder med departement

I mandags sendte Familie og Sundhedsudvalget i Inatsisartut ellers en pressemeddelelse ud, der opridser et dystert billede.

Blandt andet skrev de, at "Det er overfor udvalget blevet oplyst, at der i konkrete tilfælde er sket lovbrud" og "udvalget kan forstå på Naalakkersuisut, at der er kontakt med politiet med henblik på en vurdering af, hvorvidt der kan være sket overtrædelser af Kriminalloven".

Men det er to forskellige ting, det drejer sig om, og ikke samme sag.

Det understreger Morten Nielsen, der er vicepolitimester hos embedspolitiet.

- Vi modtager jo løbende anmeldelser og indberetninger fra socialforvaltningerne om forhold vedrørende børn og unge, som kan udgøre en kriminel lovsovertrædelse. Børn, der er udsat for misbrug, børn, der er udsat for vold, eller hvad det end måtte være.

- Men det drejer sig så ikke om sagsbehandlingen i det, men snarere omkring forholdene i de enkelte sager?

- Ja, det er korrekt, siger Morten Nielsen.

 

Spørgsmål til kriminalloven

Han bekræfter overfor KNR, at departementet for familie, ligestilling og sociale anliggender har været i dialog med politiet omkring kriminallovens bestemmelser om tjenesteforsømmelse.

- Det som henvendelsen drejede sig om var, at man fra departementets side gerne ville have noget afklaring af hvornår, man anvender de bestemmelser, som vi har, i kriminalloven omkring tjenesteforsømmelser, fortæller han.

Men de lovbrud, som pressemeddelelsen refererer til, har som sagt ikke noget med det at gøre.

- Vi har haft en god drøftelse med departementet om, hvad der ligger i bestemmelserne, hvad det er for nogle krav, som der skal til, i tilfældet af at der måtte være en sag, der kunne give anledning til anmeldelse. Men der er ikke modtaget nogen anmeldelser her, fortæller Morten Nielsen.

 

Lov bruges kun i få tilfælde

Bestemmelserne i kriminalloven er beregnet på de allergroveste tilsidesættelser af den tjenestepligt, man har som offentligt ansat, og det er derfor i ganske få tilfælde, at kriminallovens bestemmelser omkring tjenesteforsømmelse finder anvendelse.

Bestemmelserne i kriminalloven kan desuden gøres gældende over for fx kommunalpolitikere. Men ifølge Morten Nielsen har det ikke været omdrejningspunkt for samtalen:

- Det er ikke i den retning, som drøftelserne har været, siger Morten Nielsen.