Ombudsmanden: Boligbrev om psykisk syge i strid med reglerne

Psykisk syge kan godt henvises til Selvstyreejede lejligheder, slår Inatsisartuts ombudsmand fast.
En almen bolig er til alle borgere.
En almen bolig er til alle borgere. Foto © : KNR
Skrevet af Sandra Meinecke
29. oktober 2014 07:14

KNR kunne i september fortælle, at Departementer for Boliger havde skrevet til Kommuneqarfik Sermersooq, at de ikke måtte lade psykisk syge bo i selvstyreejede lejligheder.

Det fik Inatsisartuts Ombudsmand til at tage sagen op.

Brevet om afvisningen af psykisk syge selvstyreejede boliger i kommunen var i strid med reglerne, står der i udtalelsen.

- Udmeldingen fra Departementet for Boliger side er efter min opfattelse klart i strid med de regler om saglig forvaltning, som departementer er underlagt.

Det skriver ombudsmanden i sin vurdering, som netop er offentliggjort på ombudsmandens hjemmeside.

LÆS OGSÅ Det er en menneskeret at bo i almen bolig

Brevet fra Departementet for Boliger og dermed ansvarlige naalakkersuisoq Sivert. K. Heilmann er ifølge ombudsmandens udtalelse ”samlet set kritisabel”.

Ombudsmanden henviser også til, at Departementet for Boliger senere i september, efter at KNR kunne offentliggøre brevet og efter at departementet fik massiv kritik fra Institut for Menneskerettigheder i København, ændrer deres formuleringer i en redegørelse til ombudsmanden.

I dette brev fremstår det, ifølge ombudsmanden, klart, at departementet har forståelse for at anvisningsretten skal administreres konkret og ud fra saglige og lovlige kriterier.

OVERBLIK Sagen om de psykisk syge

Kritik fra Institut for Menneskerettigheder
Da sagen kørte i september måned, udtalte jurist og teamleder ved Institut for Menneskerettigheder i København, Maria Ventegodt Liisberg til KNR, at alle skal have lige ret til boliger, sådan er reglerne.

Hun understregede også, at der ikke kan skelnes mellem, om du har et fysisk handicap eller et psykisk handicap.

Det tager ombudsmanden også højde for, og hæfter sig ved, at der er tale om bundlejligheder, som man med fordel lejer ud til bevægelseshæmmende, men hvorvidt disse mennesker også lider af en psykisk sygdom, skal ikke forhindre dem i at få tildelt en lejlighed, men at de gældende regler for at leje lejlighederne skal overholdes af alle.

Det bliver også påpeget at Kommuneqarfik Sermersooq har pligt til at yde den nødvendige hjælp overfor psykisk syge borgere.