Olsvig vil gøre op med silotænkningen i Selvstyret

En ny reform af centraladministrationen skal sikre, at den ene etage i selvstyretårnet taler sammen med de andre, når det gælder socialområdet, siger formanden for Inuit Ataqatigiit.
Sara Olsvig
Foto © : Inuit Ataqatigiit/Gabanguak Bidstrup
Skrevet af Sara K. Jakobsen
19. april 2018 07:07

- Vi skal tage udgangspunkt i det hele barn og det hele menneske. Det gør vi ikke i dag, i dag tænker vi faktisk alt for meget i, eller kommer til at skabe børn, som ser ud som et puslespil, hvor vi faktisk ikke formår at samle det hele barn og sikre en god forvaltning, siger formanden for Inuit Ataqatigiit Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Suleqatigiissitsisut

For at løfte indsatsen for børn bør de forskellige områder hos Selvstyret indgå i et tværgående samarbejde og organisere sig bedre.

Vil involvere andre departementer

Ifølge Sara Olsvig, har hun som naalakkersuisoq for socialområdet høstet positive erfaringer ved at samarbejde på tværs af afdelinger og departementer.

Som et eksempel nævner hun bekæmpelsen af overgreb på børn, hvor hun understreger vigtigheden i at sikre, at det ikke er kun socialområdet som er involveret, men også uddannelsesområdet, sundhedsområdet og arbejdsmarkedsområdet, fordi det også handler om voksne.

LÆS OGSÅ Paasiniaaneq meeqqanut inuusuttuaqqanullu atugarliortunut iluaqutaassaaq

- Det betyder, at der ikke sker den nødvendige koordination, at vi kommer til at arbejde måske med én side af de udfordringer en familie har og ikke får løftet en anden side. Og dermed så når vi ikke den forebyggende og den tidlige indsats som vi alle sammen så gerne vil.

Formanden for Parti Naleraq bakker op om Sara Olsvigs forslag.

Ifølge Hans Enoksen kører Selvstyrets ti departementer som små kongeriger, der alle kører deres eget løb.

- Til trods for at departementerne kan samarbejde mere og være mere fælles om opgaverne, siger han. 

Hans Enoksen mener generelt, at administrationen her i landet skal gøres enklere og tilpasses til, at der bor 56.000 mennesker i Grønland.