Ny vejrsatellit skal give bedre vejrudsigter i Arktis

Den raket, Sentinel 3, der tirsdag blev opsendt fra en base 800 kilometer fra Moskva, og hvor rester fra affyringsraketten faldt ned i Baffinbugten tirsdag eftermiddag, rummer vigtigt måleudstyr, der skal forbedre DMI´s vejrudsigter i Arktis.
Foto © : ESA
Skrevet af Karsten Sommer
18. februar 2016 07:14

Ekstrabladet fortæller at DMI spiller en central rolle i forbindelse med sattelitopsendelsen, da danske forskere skal hjælpe med at teste og kontrollere dele af sattelittens måleudstyr, når den er sendt i kredsløb om jorden.

Det forklarer isforsker ved DMI, Gorm Dybkjær:

- Vi skal teste målingerne fra det instrument, der sender data om temperaturerne på indlandsisen og havet i Nordatlanten tilbage til os. Det sker blandt andet ved hjælp at et kontrolskib, der den kommende tid vil sejle mellem Danmark og Grønland, siger Gorm Dybkjær til Ekstrabladet.

Læs også BILLEDER Her styrter raketrester ned i Baffinbugt

Sentinel 3 er spækket med måleudstyr, der skal gøre forskerne klogere på klimaændringerne. Det sker blandt andet ved at måle overflade temperaturerne på indlandsisen og havoverfladen i Nordatlanten.

Testene forventes at være færdige i løbet af de kommende måneder og herefter vil Sentinel 3s data kunne bruges af forskerne.

Det betyder blandt andet, at DMIs vejrudsigter i Arktis vil blive mere præcise i fremtiden, lover DMI´s Gorm Dybkjær overfor Ekstrabladet.

Læs også Piloter advares om russisk raketaffald ud for Qaanaaq