BILLEDER Nuuk trak stikket

Tirsdag eftermiddag omkring klokken 13.30 gik strømmen i det meste af Nuuk. KNR tog på besøg hos nogle af de erhvervsdrivende, der i en time var uden strøm.
23. maj 2017 15:23

Slukkede lyssignaler i trafikken, mørke lokaler og masser af mennesker på gaden. Sådan så Nuuk ud i en times tid tirsdag eftermiddag, efter et havari i Nuuk-bydelen Qinngorput var skyld i, at strømmen gik i hele byen.

I Brugseni måtte man bede kunderne om at forlade butikken, da strømmen gik i hele byen. Det fortæller Jes Nyborg, uddeler i Brugseni.

- Der kom et par skrat, og så blev der mørkt, men vi har nødbelysning, der gik i gang med det samme. Vi har også reservestrøm til vores kasseapparater, så vi brugte ti minutter på at betjene de sidste kunder, og så blev vi nødt til at sende dem uden for døren. Det er ikke sikkert at færdes herinde, når der er helt mørkt, siger Jes Nyborg.

Han fortæller, at arbejdet i Brugseni går i dvale, når der er strømnedbrud.

- Det betyder, at der ikke er nogle medarbejdere, der kan lave noget. Mange af vores arbejdsgange foregår med computer eller andet elektronik, så det kan vi ikke udføre. Vi har et bageri, et køkken og en slagterafdeling, hvor maskinerne ikke kører. Så det er ret vigtigt for os, at strømmen kommer hurtigt igen, siger han. 

Ude foran stod en stor gruppe mennesker og ventede tålmodigt på, at butikkerne åbnede igen. De små boder med grønlandsk proviant foran Brugseni, der ikke kræver strøm til et kasseapparat eller køleanlæg, fik til gengæld lidt ekstra opmærksomhed i anledning af nedbruddet.

I det nye bræt, Kalaaliaraq, brugte medarbejderne tiden til at spille en omgang fodbold under de slukkede lamper.

Lidt længere nede af gaden hos Grønlandsbanken strejkede de automatiske svingdøre og lyset. Men medarbejderne havde tændt stearinlys og var klar til at tage imod de kunder, der kom ind.

- Det betyder faktisk ikke så meget. Vores computere kører, så vi er online. Det eneste, der er gået, er strømmen, så vi bruger nogle stearinlys i stedet, siger Helle Mark, ekspeditionsleder i Grønlandsbanken Nuuk.

Omkring klokken 14.15 vendte strømmen tilbage her på KNR, og derfor kan du læse denne artikel. Nukissiorfiit forventer, at alle borgere i Nuuk snart vil have strøm igen.

Se flere billeder i galleriet over artiklen.