Tema: Anbringelser

Nu skal borgmesteren stå skoleret

Familie- og sundhedsudvalget har indkaldt borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen (IA), til et møde i sagen om Nuuk Outdoor. Det finder sted i eftermiddag.
Torsdag eftermiddag klokken 14.45 skal borgmester Avaaraq Olsen svare for sig i sagen om Nuuk Outdoor. Foto © : Malik Brøns / KNR
11. januar 2024 11:01

- Det er vigtigt at understrege, at det i sidste ende er borgmesterens ansvar. 

Sådan lyder det fra Bjørk Lange Olsen (D), næstformand i Inatsisartuts familie- og sundhedsudvalg.

Hans udtalelse kommer i kølvandet på en række artikler fra KNR, som afdækker Kommuneqarfik Sermersooqs håndtering af anbragte børn. Siden foråret sidste år har kommunen overladt børn til turistvirksomheden Nuuk Outdoor, som har sejlet dem ind til bygden Kapisillit.

Her har de boet uden professionelle til at passe dem. Det har blandt andet resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Det er på den baggrund, at udvalget har indkaldt borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen (IA), til et møde om sagen. Det finder sted i dag klokken 14.45 og vil efter planen vare 45 minutter. 

Kommunens plan

Her skal borgmesteren redegøre for en stribe spørgsmål. Det oplyser Bjørk Lange Olsen til KNR:  

Jeg kunne særligt godt tænke mig at vide: Hvad er status på situationen? Hvor befinder børnene sig? Hvordan er forholdene? Hvad er planerne for de her børn? Skal de forblive hos Nuuk Outdoor? Hvis ja, hvor længe? Og er der planer om at flytte dem til permanente døgninstitutioner?

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

Næstformanden for familie- og sundhedsudvalget vil ligeledes gerne vide, hvordan kommunen vil sikre, at børn fremover ikke bliver anbragt hos pasningssteder uden tilsyn.

Borgmesteren har i et skriftligt svar til KNR oplyst, at Kommuneqarfik Sermersooq vil ophøre samarbejdet med Nuuk Outdoor, så snart der er blevet fundet et andet sted til de syv børn, som stadig er anbragt hos turistvirksomheden.

Kræver handling

Det er ikke mere end en uge siden, at udvalget kaldte naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), i samråd og afkrævede ham svar.

Her gik blandt andre Bjørk Lange Olsen fra mødet med flere spørgsmål end svar. Det var ifølge ham ikke tilfredsstillende.

Naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede sagde, at mange af de her ting først og fremmest er kommunens ansvar og i sidste ende borgmesterens. Jeg vil gerne se, at borgmesteren tager ansvar for sagen og gør noget for at løse problemerne, siger Bjørk Lange Olsen. 

Han tilføjer:

- Hun (Avaaraq Olsen, red.) har været ude at sige, at man vil finde ud af, hvad der skal gøres i løbet af det næste halve år. Det lyder ikke særlig betryggende. Jeg kunne godt tænke mig at høre fra borgmesteren, om der er gang i nogle ting for at afhjælpe de her problemer. Gerne snarest muligt. 

Bjørk Lange Olsen forventer, at det bliver et konstruktivt møde og håber, at det bliver taget alvorligt.