Midnatssol slukker sexlyst

De lyse nætter kan ødelægge vores søvnrytme, og hvis vi ikke passer på, bliver vi sløve, tager på i vægt og mister lysten til sex.
Skrevet af Andrea Christiansen
21. maj 2015 14:08

Sollys døgnet rundt forstyrrer hormonproduktionen og ødelægger den dybe søvn, vi har brug for. Derfor er der brug for streng disciplin i soveværelset. Det fortæller en Arktis-forsker til den norske tv-station NRK.

- Den dybe søvn giver os ikke kun fysisk velvære, den bydende nødvendig for at hjernen kan holde fokus, træffe gode beslutninger, huske nye ting og udvikle kreative ideer, siger Gabriela Wagner, en forsker ved Institut for Arktis og Marinebiologi ved Norges arktiske universitet, UiT.

Den mangelfulde søvn påvirker mænd og kvinder i lige stor grad. Vi mister alle lysten til sex, hvis vi sover for lidt.

Derudover bliver vi mere sultne af søvnmangel, da de to stoffer, som fortæller kroppen, om den mæt eller sulten, også påvirkes af for lidt søvn. Problemet er, at lys undertrykker den normale produktion af hormonet melatonin. Det er dette stof, der fortæller kroppen, at det er tid til at sove.

Men løsningen er lige for, fortæller forskeren. Vi skal være disciplinerede med alt omkring vores søvnvaner.

 

Sådan får du bedre styr på de lyse nætter

  • Stå op og kom ud i dagslyset så hurtigt som muligt.
  • Hold fast i rutinerne og gå i seng på samme tidspunkt hver aften.
  • Mørklæg soveværelset. Det er ikke nok til at blokere for solen, du bør også lægge mobiltelefon og andre kraftige lyskilder fra dig en time før sengetid.